Geddy Leen mukaan tunnelmat Rush-leirissä jäähyväiskeikan jälkeen olivat kaikkea muuta kuin lämpimät – ”Olin katkera”

9.12.2023 21:59

Rushin laulava basisti Geddy Lee kertoo, ettei yhtyeen sisällä vallinnut järin lämmin tunnelma jäähyväisten aikoihin.

Rush soitti viimeiseksi jääneen R40-kiertueensa vuonna 2015. Rundia ei etukäteen mainostettu jäähyväisinä, mutta trio tiesi lopun olevan käsillä. Perhe-elämään keskittynyttä rumpali Neil Peartia saatiin suorastaan maanitella mukaan.

”Loppua kohden suhteemme oli jännittynyt”, Lee sanoo My Effin’ Life -elämäkertansa promotilaisuudessa. ”Hän oli vain iloisempi keikka keikalta lopun häämöttäessä ja minä olin puolestani, öh, vähemmän iloinen.”

Yhtyeen viimeinen keikka soitettiin 1. elokuuta 2015 Los Angelesissa.

”Viimeinen keikka oli outo. Soitimme sydämemme kyllyydestä”, Lee muistelee. ”Kysyin [Peartilta]: ’Tulisitko kumartamaan yleisölle? Tämä saattoi olla viimeinen keikkamme.’ ’Ei, en tee niin. Sitä rajaa en ylitä’, hän vastasi. Tuumimme, että okei. Mutta hän tuli sitten kuitenkin kumartamaan, hän ei voinut vastustaa tilaisuutta. Hän hiippaili mukaan. Hän halasi meitä ja kumarsimme yhdessä.”

”Keikan jälkeen tunnelma oli outo, koska emme puhuneet asiasta”, Lee sanoo. ”Hän meni pukuhuoneeseensa innoissaan ja juhlatunnelmissa, ja me menimme moikkaamaan kavereitamme esittäen olevamme innoissamme ja juhlatuulella. Kotiin menimme kuitenkin hyvin surullisina.”

Leetä harmitti erityisesti sen takia, että hän olisi halunnut jatkaa keikkailua Rushin riveissä.

”Olin katkera, jos ihan totta puhutaan”, Lee muistelee. ”Olin pahoillani, koska rakastin kiertämistä ja halusin soittaa ympäri maailmaa, mutta [Peart] oli suostunut soittamaan vain tietyn määrän keikkoja eikä joustanut siitä lainkaan.”

Kaksikon välit paranivat R40-live-dvd tiimoilta työskennellessä. Peart kertoi tuolloin basistille olevansa onnellinen ja tyytyväinen ”uuteen elämäänsä”.

”Tuumin itsekseni, että millainen ystävä oikein olen jos kannan hänelle kaunaa kaiken sen jälkeen, mitä hän on joutunut kokemaan”, Lee selittää. ”Se oli parantava keskustelu.”

Lisää luettavaa