Ensiesittely: Kauko Röyhkän Uhrijuhla-bändin Kivettynyt metsä

Kauko Röyhkän kokoama Uhrijuhla-yhtye julkaisee debyyttisinglensä Liian kaukana aivan näinä päivinä, heti kun seiskatuumaiset on saatu painosta kauppoihin. Soundilla on nyt kunnia esitellä ensimmäisenä singlen b-puolelta löytyvä Kivettynyt metsä.

Röyhkän sanoittama ja säveltämä kappale oli alun perin tulossa Kauko Röyhkän ja Riku Mattilan ensimmäiselle yhteislevylle, mutta löytääkin nyt tiensä julkisuuteen Uhrijuhlan esittämänä ja Xysmasta sekä Mannhaista tutun Janitor Muurisen laulamana.

Röyhkän ja Janitorin lisäksi Uhrijuhlassa ovat mukana toisena laulajana Röyhkän vaimo, soololevyjäkin julkaissut Olga (jonka laulaman Liian kaukana -biisin voi kuulla täältä), sekä 500kg Lihaa -yhtyeestä tutut Olli Kauniskangas, Kari Salminen ja Kimmo Laine. Mukana on lisäksi metallibändi Callistosta tuttu Markus Myllykangas.

Nimensä yhtye on saanut vuonna 1973 valmistuneen The Wicker Man -kulttileffan suomennoksesta. Uhrijuhlan albumi ilmestyy marraskuussa.

Erikoista on, että Röyhä ei itse tule esiintymään Uhrijuhlan livekokoonpanossa, vaan toimii lähinnä biisintekijänä.

Kauko Röyhkän mietteitä Uhrijuhlasta voi lukea heti tuosta soittimen alapuolelta.

– Muutin Olgan ja poikamme kanssa Turkuun huhtikuussa 2009. Otin yhteyttä 500 kg lihaa-tyyppeihin Olliin, Kimmoon ja Kaikkaan, jotka asuivat siellä ja aloimme treenata paria biisiä, jotka olivat jääneet yli ensimmäisen Röyhkä-Mattila-levyn sessioista. Ne olivat Kivettynyt metsä ja Tunturit. Ajattelin, että ne olisivat tulleet minun tai Maritta Kuulan laulamina seuraavalle 500 kg lihaa-albumille. Kävimme äänittämässä ne tutussa Jouni Pusan Vintage Sound-studiossa. Lähetin ne Maritta Kuulalle Helsinkiin, mutta hän ei innostunut. Paluupostissa tuli pari hänen tekemäänsä laulua, jotka puolestaan eivät kiinnostaneet minua.

– Koska yhteisymmärrykseen ei päästy, me Lihan turkulaisjäsenet päätimme perustaa uuden bändin. Nimesimme sen 70-luvun englantilaisen kulttikauhuleffan suomennoksen mukaan Uhrijuhlaksi (Wicker Man). Näin kyseisen elokuvan ensi kerran 1985 Kauko Röyhkä & Nartun Maa on voimaa-levytyksen aikaan, kun yövyin Martta-hotellissa Helsingissä. Se tuli joka ikinen ilta hotellin videolta, ja katselin sitä ihmeissäni: mikä älytön juttu tämä on? Vähitellen innostuin siitä ja sen musiikista ja paljon myöhemmin hankin sen itselleni dvd:nä.

– Vaimoni Olga on taitava laulaja, joka on tehnyt pari soololevyä. Pyysimme hänet mukaan. Erään ravintolaillan jälkeen satuin samaan taksiin Janitor Muurisen kanssa. Hän oli laulanut kulttiyhtyeeksi muodostuneessa Xysmassa ja Mannhaissa ja tarvitsi lisää toimintaa. Janin ääni kuulosti mahtavalta, ja tajusimme siinä olevan potentiaalin. Miksei bändissä voisi olla yhtä aikaa sekä mies- että naislaulaja.

– Mutta sitten tutustuin samassa pihapiirissä asuvaan Markus Myllykankaaseen, joka soittaa kitaraa Callistossa. Markus oli kiinnostunut Uhrijuhla-projektistamme. Ajattelin, että jos mies soittaa akustista skittaa ja käyttää sähkiksessä erikoisia vireitä ja efektejä, se voisi sopia meille oikein hyvin. Lisäksi Markus alkoi säveltää. Liian kaukana on hänen biisinsä, jonka sanoitusta hieman kohensin. Myös Jani Muurinen alkoi säveltää, kun annoin hänelle muutamia tekstejä. Kotona ja Kevään airut ovat hänen tuotoksiaan. Nyt bändi oli muuttumassa sivuprojektistani itsenäiseksi kokonaiosuudeksi, mikä oli kaikkien mielestä hyvä juttu.

– Mutta sitten tajusin, ettei aikani riitä tälle bändille. Muut keikkani ja julkisuudessa oleminen haittaisivat Uhrijuhlan toimintaa. Joten päätin poistua livekokoonpanosta, mutta jatkaa edelleen bändin tekstien kirjoittajana. Kitaristiksi tilalleni valittiin Juhana Torvinen (Hisko Detria).

– Tätä kirjoittaessani Uhrijuhla treenaa ekoja keikkojaan varten. 7-tuumainen single Liian kaukana/Kivettynyt metsä julkaistaan lokakuussa 2012. Ohjasin videon a-puolen biisistä. Varsinainen albumi ilmestyy vinyylinä ja cd:nä marraskuussa.

Kauko Röyhkä, syyskuussa 2012