Ensinäyttö: ”Julkinen tila on edelleen miesten dominoima, nainen ei ole siinä vapaa kulkemaan” – tavallinen kioskireissu muutti Anni Pohdon ilon harmistukseksi

Soundissa saa tänään ensi-iltansa Anni Pohdon My Smile Is Not an Invitation -biisiin tehty lyriikkavideo. Kappale kertoo artistin omista kokemuksista naisena, kun eräs tavallinen ruoanhakureissu lähikioskille veti laulajan mielen mustaksi. Inspiraatio sanoitukseen syntyi Länsi-Afrikan Beninissä Villa Kairon kulttuurikeskuksessa.

”Muutaman ahdistavamman päivän jälkeen olin hyvällä tuulella, olin saanut luovuuden virrasta kiinni ja jokin loistava biisi-idea oli tainnut juuri syntyä. Lähdin hakemaan välipalaa ja vettä läheiseltä kioskilta ja olin silmin nähden todella iloisella ja hyvällä tuulella”, Pohto kertoo sähköpostissa.

”Kioskille saavuttuani kaikki – niin paikalliset kuin pari muuta suomalaista, kaikki miehiä – halusivat niin sanotusti tästä hyväntuulisuudestani palasen. Kaikilla oli siihen joku kommentti, joku näkemys. Kaikki halusivat osansa siitä. Muutos oli ilmeinen, kun muutamana aiempana päivänä olin käynyt samalla pikku kioskimajalla alakuloisena ja turhautuneena.”

”Hämmennyin. Tuli olo, että olisi ollut parempi esittää pahantuulista kuin antaa iloisuuteni ja innostukseni näkyä, sillä sen sivuvaikutukset olivat niin ärsyttäviä ja inhottavia – ja selvästi itsekkäitä.”

”Tämä puolestaan alkoi harmittaa itseäni: todellako ajattelin, että olisi parempi pienentää omaa säteilyäni ja innostustani vain, jotta jäisin näiltä kuittailijoilta huomaamatta? Jälleen kerran jokin vallan rakennelma alkoi tulla esiin. Julkinen tila on kuin onkin edelleen miesten dominoima, nainen ei ole siinä vapaa kulkemaan ilman tätä kommentointia, vaikka tietysti monella tavalla toki onkin vapaa.”

”Minun iloni, itsevarmuuteni, inspiraationi, säteilyni muuttuu yleiseksi hyödykkeeksi, jota kaikki voivat kommentoida ja josta kaikki voivat itsekkäästi yrittää saada palasen. Näin ilman mitään todellista kontribuutiota siihen, miksi itse asiassa olen hyvällä ja itsevarmalla tuulella, ja luonnollisesti luikkien äkkiä pakoon siinä vaiheessa, kun tuuleni muuttuu. Säteilyni ja itsevarmuuteni ei ollut näille kommentoijille inspiroivaa johtajuutta ja vaikuttavaa toimijuutta, vaan jotain, mistä nämä tyypit fasinoituivat ja jonka he halusivat laittaa häkkiin ja omistaa.”

Näistä tunnelmista syntyi sitten ylemmäksi sijoitettu kappale, joka on sikälikin huomionarvoinen, että sen tyyli lähentelee räppiä, vaikka Pohto ei noin muuten ole rap-artisti. Puhuva muoto sopi sävellykseen kuitenkin laulua paremmin.

My Smile is Not an Invitation on viides single artistin tänä vuonna julkaistavalta The Rising -albumilta. Pohto juhlistaa levyä konsertoimalla yhtyeensä kanssa Helsingin Savoy-teatterissa 20. elokuuta.