Ensinäyttö: Timo Lassyn nostalgisessa Foreign Routes -videossa yhdistyvät isoisän matkakertomus ja sumea, mystinen soittotunnelma

Lassyn isoisän Amerikan-reissulta vuonna 1964 kuvaama materiaali toimi inspiraationa myös musiikille.

Tenorisaksofonisti Timo Lassy julkaisee uuden Trio-albuminsa 27. elokuuta ja sen kolmas singlelohkaisu Foreign Routes ilmestyy puolestaan virallisesti perjantaina 30. heinäkuuta. Kappaleen musiikkivideo, jonka on ohjannut, kuvannut ja koostanut Petri Luukkainen, saa puolestaan nyt Suomen-ensiesityksensä Soundin kautta.

”Pandemia-ajan on vellonut taiteentekemisen haaste. Esiintyvät taiteilijat eivät ole voineet soittaa tai esiintyä, eli siis luoda taidettaan ihmisille koettavaksi. Tätä taustaa vasten syntyi idea videolle: Mitä jos itse ’taiteen’ poistaa teoksesta? Tällöin häviää myös taiteen tarjoama selvänäköisyys. Elokuvakerronnassa tämä tarkoittaa vain että jäljelle jää epätärkka ja sumea näky. Epäskarppi video. Ja jäljelle jää jo tehdyt asiat, ei mitään uutta tästä ajasta. Ehkä vanhat filminpätkät. Video tarjoaa ihanaa nostalgista ja matkustusta glorifioivaa videokollaasia sovitettuna sumeaan soittovideoon, josta on vaikea erottaa esiintyjiä tai päästä takuuseen, onko tämä nyt ’uutta modernia materiaalia’. Videossa voisi alajuonteena nähdä, että jos uusi taide estyy, jäljelle jää vain nostalgiaa”, ohjaaja Luukkainen kommentoi.

Foreign Routes -videolle vanhat filmipätkät saatiin Timo Lassyn isoisän aikoinaan kuvaamasta materiaalista, joka toimi innoittajana myös saksofonistin musiikille.

”Isoisäni matkusti vuonna 1964 Yhdysvaltoihin tapaamaan Detroitissa asuvaa serkkuaan ja kaitafilmauksen harrastajana tuli taltioineeksi matkakertomusta reissustaan. Filmeille on tarttunut hienoa ajankuvaa ja muistan lapsena nähneeni pätkiä niistä. Nyt vuosikymmenten jälkeen oli erittäin mielenkiintoista löytää nämä aarteet uudestaan ja ammentaa niistä inspiraatiota uuden musiikin tekemiseen”, Lassy kommentoi.

”Isoisäni oli matkan hetkellä suurinpiirtein saman ikäinen kun itse olen nyt. Hänen lähtötunnelmistaan Malmin lentokentältä taltioimansa ’Ulkomaan reitit’ -kyltti toimi innoittajana kappaleen nimeen. Petri on todella hienosti onnistunut tavoittamaan biisin tunnelman videossaan ja hänen tyylinsä yhdistää vanhaa kaitafilmimateriaalia triostani taltioimaansa mystiseen soittotunnelmaan on kerrassaan nerokas. Henkilökohtaisella tasolla on iso asia, että videolla vilahtaa muutamaan otteeseen myös isoisäni Leo. Hän oli avarakatseinen kosmopoliitti, innostava hahmo nuoruudestani. Tuki soittoharrastustani lahjoittamalla minulle ensimmäisen saksofonini. Hänen kanssaan olen myös ensimmäistä kertaa elämässäni matkustanut lentokoneella.”