Entinen Ghost-kitaristi kertoo, miten päätyi yhteen länsinaapurimme isoimmista yhtyeistä – ”Olin kuullut bändin nimen ja nähnyt kuvia…”

16.11.2023 21:24

Kitaristi Chris Catalyst kertoi 1. kesäkuuta ettei ole enää yksi Ghostin nimettömistä ghouleista. Vuodesta 2017 bändissä vaikuttanut Catalyst on Ghostin lisäksi soittanut muun muassa Sisters of Mercyn, Ugly Kid Joen, The Wildheartsin ja Mariachi El Bronxin riveissä.

Catalyst muisteli menneitä Guitar Worldin haastattelussa ja tuli samalla kertoneeksi, millaista yhdessä länsinaapurimme isoimmista yhtyeessä oli soittaa ja kuinka hän pestiin oikein päätyi.

”Se tapahtui ystävän kautta”, Catalyst muistelee. ”Heidän tuottajansa Tom Dalgety tiesi heidän tarvitsevan kitaristia. Elämäni on täynnä onnekkaita sattumia… en sanoisi hyvää tuuria vaan pikemminkin kohtalon johdatusta. Olin juuri tullut Ugly Kid Joe -kiertueelta. Olin ostanut talon silloisen tyttöystäväni kanssa, palasin kotiin ja hän sanoi että se oli siinä. Minulla ei ollut paikkaa mihin mennä. Punkkasin Sistersin treenikämpän sohvalla ja mietin mitä tekisin seuraavaksi.”

”Vain muutamaa päivää myöhemmin sain puhelun, jossa kerrottiin että tietty bändi etsi soittajaa. Sanoin kyllä ennen kuin edes kysyin mistä bändistä oli kyse. Sitten minulle kerrottiin sen olevan Ghost – olin kuullut nimen ja nähnyt kuvia, joten tiesin että kyse olisi melko raskaasta matskusta. Mutta kuunneltuani heitä tarkemmin tajusin, että heillä oli hitikkäitä biisejä, koukkuja ja kertsejä.”

Catalyst lähetti videon soitostaan bändille ja Forge hyväksyi miehen remmiin.

”Hän sanoi, että minun tulisi olla tietoinen kahdesta jutusta”, Catalyst kertoo. ”Ensinnäkin luvassa olisi paljon rundaamista… mikä oli kannaltani mahtavaa! Toinen juttu oli, että ’et tule soittamaan kovinkaan paljon kitarasooloja’, ja minä tuumin: ’Aina vain paranee!’ Rakastan komppaamista. Minulle hommassa on aina ollut kyse soinnuista ja riffeistä.”

”Rakastan sooloja siinä missä muutkin otelautarunkkarit, mutta minun makuuni olevat eivät ole erityisen villejä; ne ovat tunnelmallisempia ja melodisia. Tykkään sooloista jotka vievät kuulijan toiseen paikkaan silkan tilutuksen sijaan… ei sillä että edes osaisin moista! Sitten tarjolla oli paljon kiertämistä. Vedimme rundin Maidenin kanssa Jenkeissä – se oli uskomatonta ja todella hauskaa.”

Catalystin lempikappale Ghostin repertuaarista oli soitannollisesti Kaisarion.

”Se biisi on matka itsessään”, Catalyst selittää. ”Siinä on riffejä mutta myös progahtavia kohtia. Olen iso Cardiacs-fani, ja he soittivat progehtavaa kamaa, mutta ilman kaapuja! Osa biisistä muistutti minua heistä, toiset jutut enemmän Iron Maidenia.”

”Luullakseni se on ensimmäinen biisi minkä Tobias sävelsi duurissa. Ihmisillä tuntuu olevan tapana säveltää tietyllä tyylillä, ja itsekin taivun duurin puoleen, joten luultavasti sen takia nautin siitä biisistä niin paljon. Minulle on raskaampaa soittaa surullisia biisejä sillä en ole erityisen surullinen tyyppi!”

Lisää luettavaa