Entinen Metallica-basisti: Guns N’ Roses opetti, mitä kiertueella ei kuulu tehdä

25.5.2017 06:00

Metallican basistina vuodesta 1986 vuoteen 2001 saakka toiminut Jason Newsted kertoo Loudwiren tuoreessa haastattelussa oppineensa eniten kiertue-elämästä 90-luvun alussa Black Albumin valtaisan suosion myötä. Erityisen opettavainen jakso Newstedin mukaan oli Metallican ja niinikään suosionsa aallonharjalla ratsastaneen Guns N’ Rosesin surullisenkuuluisa yhteiskiertue vuonna 1992.

Newsted muistelee tuota kiertuetta ja kertoo oppineensa paljon Guns N’ Rosesilta – lähinnä sen, mitä kiertueella ei kuulu tehdä ja millaiseksi hän ei koskaan halua tulla.

– Kiertue oli meille upea mahdollisuus. Halusimme soittaa aina ensimmäisenä, koska me halusimme aloittaa ajoissa. Jos aloitamme 8:01, aloitamme 8:01. Niin se on aina ollut ja siksi Metallica edelleen kiertää ja myy levyjä. He soittivat meidän jälkeemme heti, kun heistä tuntui hyvältä. Oli se sitten kolmetoista minuuttia, tunti tai kaksi tuntia myöhässä – milloin tahansa ”kaveriamme” sattui huvittamaan, Newsted muistelee ja viittaa Axl Roseen.

– Kaikki se temppuilu, rahan haaskaaminen, työntekijöiden epäkunnioitus ja sinua ihailevien ihmisten vähättely – se on kaikkein pahinta, mitä tässä bisneksessä voi tehdä. He tekivät sitä paljon, enkä pitänyt siitä yhtään.

Heinäkuusta lokakuuhun kestäneellä kiertueella todellakin sattui ja tapahtui. Axl Rose lykksi useita keikkoja ääniongelmien vuoksi ja Guns N’ Roses teki valtavat tappiot myöhästelyjen vuoksi. Pahin välikohtaus sattui Montrealissa, kun Metallica joutui keskeyttämään keikkansa pyrotekniikan osuttua laulaja James Hetfieldiin. Guns N’ Roses aloitti oman osuutensa useita tunteja myöhässä ja lopetti settinsä lyhyeen Axlin ääniongelmiin vedoten, jonka johdosta yleisö alkoi mellakoida.

Lisää luettavaa