Entinen Ozzy Osbourne -kitaristi muistelee ensitapaamistaan Pimeyden prinssin kanssa – ”Hän rikkoi jään heti”

Boglarka Bodnar / European Pressphoto Agency EPA / AOP

Kreikkalainen kitaravirtuoosi Gus G. muisteli aikojaan Ozzy Osbournen sooloyhtyeessä That Metal Interview’n hiljattaisessa haastattelussa. Mies muun muassa kertoi, millaista oli tavata hevimetallin esi-isiin lukeutuva elävä legenda ensimmäistä kertaa.

”Olin äimänkäkenä, kuten kuka tahansa olisi”, mies muistelee. ”Olen tavannut paljon rocktähtiä, mutta en aiemmin ketään tuontasoista. En ollut koskaan tavannut ketään tuon kaliiberin kaveria; hän on megatähti. Eikä ainoastaan se — hän on legenda. Jos olet heavy metaliin kallellaan, kyseessä on isähahmo — heavy metalin isä. Se oli hullu hetki.”

Gus kertoo Ozzyn tehneen kitaristitulokkaan olon kotoisaksi heti tapaamisen aluksi.

”Hän on rento tyyppi, ainakin tänä päivänä. Hän oli vain, että ’Hei, ota iisisti. Jammaillaan vain. Älä huoli, jos jotkut nuotit eivät osu kohdilleen. Se on rock’n’rollia. Sitä sattuu. Soita vain sydämestäsi ja annetaan mennä.’ Hän oli vain todella mukava ja miellyttävä kaveri — todella lämminhenkinen. Hän rikkoi jään heti kättelyssä. Olin hermostunut ennen hänen tapaamistaan. Kun aloimme jammailla, kaikki alkoi tuntua oikealta.”

Mieheltä tiedusteltiin myös sitä, kenen aiemman Ozzy-kitaristin sävellyksiä hän piti vaikeimpina oppia.

”Heillä kaikilla on — ei varsinaisesti vaikeita osia, mutta juttuja, joissa sitä miettii, kuinka he oikein tekivät sen. 80-luvulla ei ollut tabulatuureja tai videoita kuten nykypäivänä. Opin paljon Youtuben ja ihan korvakuulon avulla. Kasvoin kuuntelemalla tuota tavaraa, joten se oli entuudestaan hyvin tuttua. Soittoni juuret ovat noiden kavereiden, kuten Randy [Rhoads], Zakk [Wylde] ja Jake E. Lee sun muut, tekemisissä. En siis joutunut kamppailemaan oppiakseni materiaalin, sillä se oli jo valmiiksi osa musiikillista sanastoani ja taustaani.”

”Kaikilla hänen kitaristeillaan oli hyvin omintakeinen tyyli”, mies jatkaa. ”Zakk Wyldellä on hyvin eteläinen, pentatoniseen pohjautuva bluesahtava country-tyyli. Itse olen tietenkin eurooppalaisen kuuloinen soittaja, joten minun tuli vähän mukautua. Randy Rhoadsilla oli soitossaan paljonkin huomioon otettavia yksityiskohtia, sillä sitä haluaa kuitenkin tehdä oikeutta noille klassisille biiseille.”

”Nautin kaiken sen matskun esittämiestä”, mies päättää.

Gus G. vaikutti Ozzyn yhtyeessä vuodet 2009–2017, mutta esiintyi lopulta vain yhdellä studioalbumilla, vuonna 2010 julkaistulla Screamilla.