Eric Clapton kuvailee koronarokotteiden aiheuttaneen ”rajuja reaktioita” – ”Pelkäsin, etten pysty enää koskaan soittamaan”

Kitaristilegendan mielestä rokotteiden sivuoireista ja turvallisuudesta ei ole annettu tarpeeksi informaatiota.
17.5.2021 10:12

Bluesmestari Eric Clapton kertoo saaneensa koronarokotteista vakavia sivuoireita ja pelänneensä menettävänsä sen vuoksi jopa soittokykynsä. Clapton kuvaili rokotekokemuksiaan Robin Monotti Graziadeille, koronarajoituksia vastustavalle italialaiselle arkkitehdille ja elokuvatuottajalle, joka jakoi kitaristila saamansa viestin Telegram-viestintäpalvelussa. Rolling Stone -lehti on vahvistanut, että Clapton todella on viestin kirjoittaja.

”Helmikuussa, ennen kuin minulle valkeni rokotteiden todellinen luonne (ja koska olen 76-vuotias ja kärsin keuhkolaajentumasta), olin eturintamassa [saamassa rokotetta]. Sain ensimmäisen piikin AstraZenecaa ja sain heti rajuja reaktioita, jotka kestivät kymmenen päivää”, Clapton kertoo.

”Noin kuusi viikkoa myöhemmin sain toisen piikin AstraZenecaa, vaikka minulla oli hyvin vähän lisätietoja sen vaaroista. Sanomattakin selvää, että vaikutukset olivat katastrofaaliset: käteni ja jalkani olivat vuoroin jääkylmät, tunnottomat tai kuin tulessa enkä voinut tehdä niillä käytännössä mitään kahteen viikkoon. Pelkäsin, etten pysty enää koskaan soittamaan (kärsin neuropatiasta eikä minun olisi koskaan pitänyt mennä lähelle piikkiä).”

Van Morrisonin joulukuussa 2020 julkaistulla, sulkutoimia vastustavalla Stand And Deliver -kappaleella mukana ollut Clapton syyttää hallitusta rokotuksia koskevien riskien ja sivuvaikutusten puutteellisesta tiedottamisesta ja rokotemyönteisestä ”propagandasta”.

”Olen koko ikäni ollut kapinallinen ja vastustanut tyranniaa ja ylimielistä auktoriteettia, mikä meillä juuri nyt on. Mutta janoan myös ystävyyttä, myötätuntoa ja rakkautta”, Clapton kuittaa.

Koronarokotteiden, erityisesti AStraZenecan turvallisuus on viime aikoina puhuttanut paljon. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on myös kirjoittanut aiheesta pitkästi ja avannut kantaansa:

”Koronavirusrokotteita arvioidaan samoilla laatu-, turvallisuus- ja tehokkuuskriteereillä kuin muitakin lääkkeitä. Koronarokotteet myös käyvät läpi samat tutkimusvaiheet kuin muutkin rokotteet. Nyt käyttöön otettujen koronarokotteiden tutkimuksiin on osallistunut kymmeniä tuhansia vapaaehtoisia koehenkilöitä niin Euroopassa kuin muualla maailmassa.”, THL:n tiedonannossa todetaan.

”Kaikilla rokotteilla, kuten muillakin lääkkeillä, voi olla haittavaikutuksia. Useimmat rokotteiden haittavaikutukset ovat lieviä ja ohimeneviä. Tavanomaisimmin rokotuksen jälkeen ilmenee paikallisia oireita pistoskohdassa, kuten kipua, punoitusta, kuumotusta ja turvotusta. Hyvin tavallisia ovat myös ohimenevät yleisoireet, kuten kuumereaktiot, lihassärky, päänsärky, väsymys, ärtyneisyys, huonovointisuus ja vilunväristykset.”

”Vaikka kaikki uudet rokotteet testataan perusteellisesti, harvinaisten haittavaikutusten mahdollisuutta ei voida minkään rokotteen tai lääkkeen kohdalla sulkea täysin pois. Vaikka rokotetutkimuksiin osallistuu kymmeniä tuhansia koehenkilöitä, mahdolliset hyvin harvinaiset haitat saattavat tulla esiin vasta, kun rokotteen on saanut vielä tätäkin suurempi ja moninaisempi joukko ihmisiä. Myyntiluvan saaneen rokotteen tulee antaa paras mahdollinen suojateho estettävää tautia vastaan mahdollisimman vähäisillä haittavaikutuksilla.”

Lisää luettavaa