Eturivin artistien kitaristi Mikko Kosonen vetoaa Sanna Mariniin avoimessa kirjeessä: ”Auta meitä”

Mikko Kosonen.
Timo Korhonen / All Over Press

Kun koronapandemia kestää ja kestää ja kestää, alkaa musiikkialan sietokyky loppua. Moni alan toimija on ollut ilman töitä jo vuoden päivät, eikä piinalle ole loppua näkyvissä. Musiikille olisi kyllä kysyntää vaikka millä mitalla, mutta poikkeustilat estävät ammatin harjoittamisen. Siinä sitä sitten ollaan, kun suurin osa musiikkialan työläisistä on yksinyrittäjiä ja siten palkansaajia hankalammassa asemassa työttömyyden iskiessä

Muun muassa Samuli Putron, Maija Vilkkumaan ja Emma Salokosken yhtyeissä musisoinut Mikko Kosonen vetoaa tänään julkaisemassaan avoimessa kirjeessä pääministeri Sanna Mariniin, että hallitus ottaisi musiikkialan ahdingon paremmin huomioon. Tukitoimet ovat jääneet vaatimattomiksi, varsinkin jos vertaa joidenkin muiden alojen tukipotteihin, ja tähän kaivattaisiin muutosta.

”Pandemian aiheuttamat hallituksen sulkutoimet ovat vaatineet monenlaisia uhreja, ja lähes pahimmat iskut saanut ala on tapahtuma- ja kulttuuriala. Koska tapahtumia ei saa järjestää, alamme ihmiset ovat tippuneet ennennäkemättömään kuoppaan”, Kosonen kirjoittaa.

”Ekosysteemimme on monimutkainen ja ketjumainen. Ammattilaiset ovat freelancereitä, pienyrittäjiä, yksinyrittäjiä, tai yrittäjän kaltaisia. Vaikka emme ole saaneet harjoittaa elinkeinoamme yli vuoteen, emme ole saaneet meille kuuluvia oikeudenmukaisia kompensaatioita. Ihmiset voivat koko ajan huonommin ja huonommin. Korostan: kyse on enimmäkseen pienituloisista ihmisistä, joista iso osa ei mahdu traditionaalisen sosiaaliturvan piiriin.”

Kosonen kirjoittaa pelkästään musiikkialan freelancereiden menetysten kohoavan yli 100 miljoonaan euroon. Maaliskuussa freelancereita luvattiin tukea 15 miljoonalla eurolla, eli tappiot ovat edelleen hurjat.

”Laskut on maksamatta, konkurssiaalto on täyttä totta. Yksi seuraus kompensaatioiden puutteesta on valtava mielenterveysongelmien hyökyaalto. Ihmisiltä on riistetty omanarvontunto, elanto, ja valtiovallan tuki. Tämä näkyy tilastollisena piikkinä ongelmissa. OKM:n tilaamassa kyselyssä jopa puolet vastaajista kertoi kärsivänsä tilanteen takia mielenterveysongelmista. Sadat ja tuhannet ovat masentuneita, lamaantuneita, pettyneitä, unohdettuja”, Kosonen kirjoittaa.

Kosonen vakuuttaa alan olevan edelleen valmis yhteistyöhön ja ottavan pandemian vakavasti. Jotain kuitenkin täytyy tehdä, jottei kotimaiselle kulttuurille koituisi peruuttamatonta vahinkoa.

”Sinun hallitusohjelmassasi korostetaan luovien alojen kasvua, mutta nyt toimitte täysin päinvastoin, ja surkastutatte suomalaisen kulttuurielämän, ja aiheutatte sille vaurioita joiden korjaamiseen menee vuosikausia. Se ei ole sivistysvaltion toimintaa”, Kosonen toteaa.

Kosonen lopettaa kirjeensä kirjoittamalla, että keskustelujen ja pohdintojen aika on ohi. Nyt täytyy toimia.

”Olemme tuoneet faktat pöytään jo lähes vuosi sitten. Tarvitsemme konkreettista apua nyt. Pyydän, pääministeri Sanna Marin: Auta meitä.”

Lue Kososen koko viesti alempaa.