Ex-Guns N’ Roses -kitaristi opetteli yhtyeen katalogin pikavauhtia vaikeimman kautta, mutta turhaan – ”Otti päähän, etten tajunnut kysyä”

Gilby Clarke
Neil Zlozower

Guns N’ Rosesissa vuosina 1991–1994 vaikuttanut kitaristi Gilby Clarke muistelee tuoreessa haastattelussaan, kuinka jätti Kill for Thrills -yhtyeen liittyäkseen maailman vaarallisimmaksikin tituleerattuun retkueeseen.

Samalla mies vahvistaa huhut, joiden mukaan hänen täytyi opetella Guns N’ Rosesin koko katalogi viikossa.

”Se on totta”, Clarke sanoo Sex, Drugs and Rock & Roll Show’lle. ”He kertoivat minun saaneen pestin maanantaina, ja meillä oli ensimmäinen keikka seuraavalla viikolla Bostonissa. Minulla oli kirjaimellisesti viikko aikaa. Ja on hyvä muistaa, että tämä oli ennen YouTubea. Liimaannuin heidän levyjensä pariin kuulokkeet päässä ja yritin opetella biisit. Viimeisenä yritin opetella Estrangedin, joka on hyvin pitkä balladi. Jos kuuntelet sitä tarkkaan, kyseessä on kitaroiden kannalta melko yksiulotteinen biisi — siellä soittaa oikeastaan vain Slash. Kuuntelin ja kuuntelin, mutta en oikein keksinyt mitä minun pitäisi tehdä sen suhteen.”

”Niinpä käännyin Dizzyn [Reed] puoleen. ’Hei jäbä, voisitko käydä Estrangedia läpi kanssani?’, kysyin. ’Yritän vain päästä siitä jyvälle.'”, Clarke jatkaa. ”Hän siihen, että ’No hei, tässä olisi nuottikirja.’ Sain siis häneltä nuottikirjan. ’Tästä on nuottikirja? Käytin juuri viikon korvakuulolta opettelemiseen, kun olisin voinut vain selailla nuottikirjaa…’, taivastelin. Luen kyllä nuotteja — siinä olisi mennyt tunti. Minua otti vähän päähän, että en tajunnut kysyä sitä. He olisivat voineet antaa minulle sellaisen.”

Noh, eihän kitaran parissa vietetty aika ole toisaalta koskaan heitetty hukkaan.

Haastattelussa keskusteltiin myös siitä, miksi miestä ei nähty Gunnareiden massiivisella Not in this lifetime -paluukiertueella.

”He eivät pyytäneet minua liittymään bändiin; he pyysivät minua vierailemaan keikalla”, Gilby selventää. ”Se sattui olemaan sama päivä, kun olin Chicagossa tyttäreni kanssa. Hän soitti Lollapaloozassa ja olen itse asiassa hänen roudarinsa. En usko että kukaan osaisi virittää kitaraa ellen olisi ollut mukana. Vitsi, vitsi. Mutta kyse oli pelkästä huonosta ajoituksesta. Sanoin heille, että ’Se on mielestäni mahtava idea. Olen mukana. En vain pysty tekemään sitä juuri tänään.’ He siis kysyivät asiaa juuri tuona samaisena päivänä. Sen jälkeen en ole heistä kuullut.”

Clarke korvasi yhtyeestä kesken Use Your Illusion -kiertueen lätkimään lähteneen Izzy Stradlinin ja pysytteli orkesterin rytmikitaristina kolmisen vuotta. Guns N’ Rosesin jälkeen mies on toiminut tuottajana ja sooloartistina sekä soittanut muun muassa Slash’s Snakepitissä, Rock Star Supernovassa sekä Heartissa.