Festarisota syttymässä Pohjanmaalla? Provinssin väitetään kieltävän kotimaisten artistiensa esiintymiset muissa tapahtumissa

Provinssin omistajan edustaja pitää kannanoton väitteitä kyseenalaisina.

Provinssi 2016

Etelä-Pohjanmaan ja Vaasan alueen tapahtumajärjestäjät ovat ottaneet voimakkaasti kantaa Provinssin uusiin käytäntöihin, jotka kannanoton mukaan muuttavat alueen tapahtumabisnestä radikaalisti ja hankaloittavat paikallisten tapahtumien järjestämistä. Kannanotossa sanotaan Provinssin kieltäneen kaikilta festivaaleilla esiintyviltä kotimaisilta artisteiltaan esiintymisen kaikissa muissa Etelä-Pohjanmaan ja Vaasan alueen tapahtumissa 100 kilometrin säteellä, kaksi kuukautta ennen Provinssia ja kaksi kuukautta festivaalin jälkeen.

– Sellaisenaan väite ei pidä paikkaansa, kommentoi Soundin tavoittama FKP Scorpio Nordicin toimitusjohtaja Juha Kyyrö. Provinssi on ollut saksalaisen FKP Scorpion omistuksessa vuodesta 2015.

Kyyrö kuitenkin huomauttaa, että on normaali käytäntö alalla että artistien kanssa keskustellaan myös alueen muista saman ajankohdan esiintymisistä.

– Totta kai me halutaan pitää huolta siitä, että minkä verran artisteilla on keikkoja samalla alueella samoihin aikoihin. Se on osa sopimusneuvotteluja siinä kuin vaikka palkkioasiatkin.

–  Ylipäänsä näen järkevänä, että kaikilla festareilla ei ole samat artistit esiintymässä. Uskon, että hyödyntää suomalaista musiikkielämää kaikin puolin, mitä enemmän eri artistit saavat esiintymismahdollisuuksia, Kyyrö sanoo.

Kannanoton ovat allekirjoittaneet Seinäjoen Vauhtiajojen promoottori Kalle Keskinen, OmaSp Stadionin Jarkko Mäkelä, Solar Soundin Tommi Mäki, Nummirockin Tero Viertola sekä Provinssin promoottorina vuosina 1996-2014 toiminut Juha Koivisto. (Tommi Mäki kertoi myöhemmin Epari-lehdelle että hänen nimeään on käytetty kannanotossa luvatta.)

Kalle Keskinen kommentoi kannanotossa, että ”Vauhtiajoille käy ja on käynyt koko sen 13-vuotisen historian ajan, että Provinssissa on esiintynyt samoja kotimaisia artisteja. Tämä ei ole ollut keneltäkään pois, päinvastoin. Tapahtumien välillä on viisi viikkoa väliä ja myös erilaiset kohderyhmät, niin kuin kaikilla Seinäjoen alueen tapahtumilla. Näin ne eivät ole myöskään ”syöneet” toistensa yleisöä.”

Keskisen mukaan järjestäjien välillä ei ole koskaan aiemmin ollut tällaista ”kissanhännän vetoa”, sillä hänen mukaansa Provinssin käytäntö on tullut festivaalin siirryttyä saksalaisen FKP Scorpion omistukseen.

– Ymmärtäisin vielä tilanteen, jos Provinssi olisi valmis maksamaan artisteille Pohjanmaan kesän ainoasta keikasta reilusti pyydettyä isomman korvauksen, mutta tästä ei ole kyse, joten artistitkin kärsivät tilanteesta menettäessään muita kesän keikkojaan. Esimerkiksi osa jo valmiiksi sovituista artisteista on joutunut perumaan esiintymisensä ensi kesän Vauhtiajoilla kun he ovat tehneet sopimuksen esiintymisestään Provinssissa ja heille on ilmoitettu, ettei muualla saa esiintyä. Käytän nyt Vauhtiajoja esimerkkinä, mutta kieltolistalla ovat myös muutkin maakunnan tapahtumat. Tiedän, että myös Nummirockista on kielletty Provinssin takia esiintymisiä, vaikka kyseessä on täysin eri genren festivaali.

FKP Scorpion Juha Kyyröä väitteet hämmentävät.

– FKP Scorpiolla ei ole mitään tekemistä asian kanssa, saksalaiset eivät ole puuttuneet sanallakaan artistien bookkaamiseen, Kyyrö vakuuttaa ja lisää:

– Emme ole tietoisia siitä, että kukaan olisi perunut esiintymistä Vauhtiajoilla Provinssin vuoksi. Jos näin on, kannattaa kannanotto suunnata artistien edustajille eikä meille.

Provinssirockin entisen promoottorin Juha Koiviston mielestä ulkomaisten pääesiintyjien ja kotimaisten artistien erikoiskeikkojen kohdalla yksinoikeussopimukset ovat ymmärrettäviä, mutta kaikkien muiden artistien kohdalla kysymys on vain haitanteosta muita tapahtumia ja niiden järjestäjiä kohtaan.

– Muiden artistien kohdalla yksinoikeus ei ole perusteltavissa lipunmyynnin kannalta, kun taas muille tapahtumajärjestäjille juuri nämä muut artistit saattavat olla elintärkeitä. Toisaalta taas Provinssi itse on viime kesinä käyttänyt artisteja, jotka on jo aiemmin sovittu muihin alueen tapahtumiin, Koivisto toteaa.

Kalle Keskinen toivoo kannanoton synnyttävän aiheesta keskustelua ja herättää ohjelmatoimistot ja artistit ajattelemaan asiaa monesta eri näkökulmasta.

– Tässä häviävät kaikki ja jos me kotimaiset tapahtumajärjestäjät emme pyri tekemään töitä tämän vääristyneen tilanteen oikaisemiseksi, niin kuka sitten.

PÄIVITYS: Lisätty FKP Skorpion edustajan kommentteja ja tieto Tommi Mäen lausunnosta.