Floridan kouluammuskelu sai muusikotkin mietteliääksi – yksi ei halua enempää rajoittavia aselakeja, toinen vaatii juuri niitä

Lamb of God.

17 ihmisen hengen Floridan Parklandissa vaatinut kouluammuskelu on järkyttänyt maailmaa ja herättänyt jälleen kerran keskustelun siitä, voisiko olla hyvä idea, että Yhdysvalloissakin katsottaisiin vähän tarkemmin, kuka voi esimerkiksi ostaa kaupasta puoliautomaattisen AR-15-kiväärin ja kuka ei. Ja kuten tavallista, toiset vaativat ripeitä toimia ase- ja väkivaltaongelman ratkaisemiseksi ja toiset puolestaan vannovat Yhdysvaltain perustuslain toisen lisäyksen nimeen eivätkä halua kuullakaan moista liberaalia hourailua.

Villi veikkaus: keskustelu raivoaa kiivaasti taas pari viikkoa, kunnes se hautautuu uusien aiheiden alle ja parin kuukauden kuluttua uutisoidaan jälleen uudesta joukkoampumisesta koulussa, yökerhossa, kirkossa tai missä lie.

Nyt kuitenkin rockmuusikot ovat muiden mukana ottaneet kantaa Floridan tapahtumiin. Blabbermouth uutisoi tänään sekä Lamb of Godin Randy Blythen ja All That Remainsin Phil Labonten puheenvuoroista, joissa ensin mainittu haluaa valtaapitävien ryhtyvän ripeisiin toimiin uusien aselakien asettamiseksi ja Labonte puolestaan tuumaa, ettei puoliautomaattikiväärien kieltäminen auttaisi mitään.

”Sen sijaan, että rukoilisitte uhrien puolesta, voitte ryhtyä kunnon toimenpiteisiin. Voitte ottaa yhteyttä lainsäätäjin ja vaatia heiltä järkeviä aselakimuutoksia. Vaatikaa niitä, älkääkä antako periksi! Useimmat amerikkalaiset haluavat tätä, aseiden omistajat mukaan lukien. Miksi mitään ei tapahdu?” Blythe kirjoittaa Instagram-tilillään.

”Tämä keskustelu on turhauttavaa, etenkin internetissä. Siellä ihmiset, jotka eivät tiedä mistä puhuvat, vaativat, että ’tehkää jotain’. No, mitä se jokin on? Jos se tarkoittaa vain lakien säätämistä, niin mitä ne lait tarkalleen ottaen ovat?” Metalcore-yhtye All That Remainsin laulaja Labonte puolestaan kysyy Youtube-viestissään ja jatkaa:

”Ihmiset sanovat, että kieltäkää puoliautomaattiaseet, ettei kukaan tarvitse sellaisia kiväärejä. Mutta kun useimmat käsiaseetkin ovat puoliautomaatteja. Virginia Techin ja Columbinen tapauksissa käytettiin puoliautomaattisia käsiaseita. Puoliautomaattinen pistooli pystyy samaan kuin kiväärikin.”

”Jos ’tehkää jotain’ tarkoittaa tietynlaisten aseiden kieltämistä, se ei korjaa mitään. Se ei korjaa tätä ongelmaa, että koulujen kaltaisten pehmeiden kohteiden kimppuun hyökätään.”

Siinä Labonte on kyllä oikeassa, että suunnattoman turhauttavaa tämä keskustelu on. Amerikkalaisten rakkaus aseisiin näyttää historian saatossa edenneen sellaisiin mittasuhteisiin, että tässä vaiheessa on tavattoman vaikeaa muuttaa asenteita. Eli pelolla saadaan odottaa jatkossakin, milloin koittaa seuraava aamu, kun heräämme kamaliin uutisiin.