Folk-ikoni Gordon Lightfoot on kuollut

RIP Gordon Meredith Lightfoot Jr. (17.11.1938 - 1.5.2023)
2.5.2023 10:17

Kanadalainen laulaja-lauluntekijä, kuudella vuosikymmenellä vaikuttanut folk-ikoni Gordon Lightfoot nukkui pois 1. toukokuuta. Hän oli kuollessaan 84-vuotias. Suru-uutisesta tiedotettiin Lightfootin virallisilla Facebook-sivuilla.

Ontarion Orilliassa 1938 syntynyttä Lightfootia kutsuttiin Kanadan mahtavimmaksi lauluntekijäksi, joka oli merkittävä tekijä 1960- ja 1970-lukujen folk popissa. Lightfoot nautti kansainvälistä suosiota myös folkin, folk rockin ja kantrin saralla, ja hänen tunnetuimpiin hitteihinsä lukeutuvat muun muassa The Wreck of the Edmund Fitzgerald, Sundown, If You Could Read My Mind, Carefree Highway ja Did She Mention My Name. Hänen laulujaan ovat levyttäneet ja esittäneet myös lukuisat muut nimiartistit kuten muun muassa Elvis Presley, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Neil Young, Bob Dylan, Barbra Streisand, Eric Clapton sekä hiljattain edesmennyt Harry Belafonte.

Lightfoot palkittiin uransa aikana kuudellatoista Juno-palkinnolla ja oli Grammy-ehdokkaana neljästi. Vuonna 1997 hänet palkittiin Kanadan korkeimmalla esittävien taiteiden tunnustuksella, Governor General’s Performing Arts Awardilla. 2003 hän sai Order of Canada -ritarikunnan korkeimman eli Companion-kunniamerkin ja 2012 puolestaan Order of Ontarion korkeimman kunniamerkin. Vuonna 2012 Lightfoot nimettiin myös Songwriters Hall of Fameen ja hänellä on oma tähti Toronton Walk of Famella.

Lisää luettavaa