Funkin kuningatar Betty Davis, 77, on kuollut

RIP Betty Davis 1944 - 2022.
10.2.2022 08:05

Funkin kuningattareksi kutsuttu funk- ja soul-laulaja Betty Davis nukkui pois 9. helmikuuta, vahvistaa laulajan läheinen ystävä, etnomusiikin tutkija Danielle Maggio Rolling Stone -lehdelle. Davis menehtyi luonnollisiin syihin 77-vuotiaana.

Davis, syntymänimeltään Betty Mabry, opiskeli muotialaa ja teki töitä mallina, mutta oli kiinnostunut musiikista jo hyvin nuorena. Hänen kerrotaan kirjoittaneen ensimmäisen oman kappaleensa 12-vuotiaana. Hän julkaisi ensimmäiset singlensä 1960-luvun alussa New Yorkissa asuessaan ja opiskellessaan. Hän tapasi jazzlegenda Miles Davisin 1967 ja pari avioitui seuraavana vuonna. Liitto kesti vain vuoden ja eron jälkeen Betty Davis heittäytyi toden teolla musiikkiuralle.

Betty Davis -debyyttialbumi julkaistiin vuonna 1973. Esikoista seurasivat levyt They Say I’m Different (1974) ja Nasty Gal (1975). Vuonna 1976 Davis äänitti neljännen levynsä, mutta se julkaistiin vasta vuonna 2009 Is It Love or Desire? -nimellä. Nasty Gal -levyn ilmestymisen jälkeen Davis hylkäsi musiikkiuran ja vetäytyi vuodeksi Japaniin, jonka jälkeen tämä muutti Pittsburghiin.

Lyhyestä urastaan huolimatta Davis nousi kulttisuosioon ja teki lähtemättömän vaikutuksen moniin tuleviin artisteihin. Muun muassa Prince, Erykah Badu, Janelle Monáe ja Jamila Woods ovat maininneet Betty Davisin suureksi esikuvakseen. Vuonna 2017 hänestä julkaistiin dokumentti Betty: They Say I’m Different ja hänen musiikkiaan on kuultu muun muassa sarjoissa Orange is the New Black, Girlboss ja High Fidelity.

 

Lisää luettavaa