Gene Simmons muistelee tapausta, kun hän päätyi antamaan soittotunnin Rush-basistille: ”Geddy ei ymmärtänyt, mikä blues-skaala on”

Simmons ja Geddy Lee jammailivat yhdessä Rushin lämpätessä Kissiä 70-luvulla.
19.7.2023 21:51

Gene Simmonsilta kysyttiin Ultimate Guitarin tuoreessa haastattelussa, miten hän lähtee opettamaan soittamista sellaiselle henkilölle, joka ei tunne bassoa tai ole ikinä koskenutkaan koko soittimeen. Kiss-basisti kertoo, että aivan ensimmäiseksi hän neuvoo unohtamaan kaiken teorian. Simmons toteaa, että vaikka hän taitaa monia soittimia ja osaa säveltää niillä, ei hänkään osaa lukea tai kirjoittaa nuotteja, eivätkä ymmärtäneet John Lennon, Paul McCartney, Jimi Hendrix ja Buddy Rich, tai ”lähes kukaan tunnettu muusikko”. Yhtenä esimerkkinä mies kertoo tarinan siitä, kun päätyi opastamaan Rush-basisti Geddy Leetä soittamisessa.

Simmons kertoo Kissin tykänneen Rushin meiningistä, joten kanadalaisyhtye esiintyi heidän lämppärinään useampaankin otteeseen ensimmäisten levyjensä aikoihin 70-luvun puolivälissä. Bändit hengailivat noilla kiertueilla paljon yhdessä.

”Eräänä iltana hotellissa tai jossain backstagella istuimme alas Geddyn kanssa, vaihdoimme lickejä ja kysyin ’haluaisitko vetää blues-skaalan? Aloita sinä, niin minä jatkan sointukuviota’. Hän sanoi, ettei ymmärrä mitä tarkoitan. Mikäli muistini pelaa, niin Geddy ei tiennyt mikä blues-skaala on tai mitä ’1,4,5’ tarkoittaa. Yleensä kun muusikolle sanoo ’1,4,5’, se tarkoittaa jotain nuotteihin tai sointuihin liittyvää”, Simmons kertoo.

”Totesin sitten, että ’soita G, joko oktaavi tai matala’, ja hän kysyi, mikä se on. Geddy soitti täysin korvakuulolta. Tietysti hän on sittemmin oppinut kaikki nuo jutut.”

Lopuksi Simmons totesi, että musiikki on mielenkiintoinen juttu eikä siitä tarvitse tehdä liian monimutkaista, kunhan vaan alkaa soittaa.

Lisää luettavaa