Ghostin rivijäsen ei ymmärrä puristeja, joista menestys pilaa bändin soundin – ”Se ei aina tarkoita, että tehdään biisejä laskelmoidusti levymyyntiä kasvattaakseen”

Full Metal Jackie -radio-ohjelmassa vieraillut Ghost-yhtyeen riviaave kertoo ymmärtävänsä hyvin bändejä, suoraviivaistavat ja ”kaupallistavat” soundiaan menestyksen ja konserttilavojen kasvaessa isommiksi. Nameless Ghoulin mukaan kyseessä on hyvin luonnollinen kehitysaskel, joka tapahtuu bändille kuin bändille.

– Yleensä kaikkein anaaleimmat metallipuristit valittavat, kun bändi menestyy ja kasvaa isoksi, koska useimmat bändit soittavat ensimmäisten levyjensä aikaan pienillä klubeilla ja isommille areenoille siirryttäessä bändit yleensä lähtevät kaupallisempaan suuntaan. Mutta se ei aina tarkoita, että tehdään biisejä laskelmoidusti levymyyntiä kasvattaakseen.

– Kyse on yksinkertaisesti siitä, että bändit haluavat soittaa musiikkia, joka toimii isolle yleisölle ihan fyysisesti – biisien täytyy kuulostaa hyvältä isossa tilassa. Olen melko varma, että sen vuoksi vaikkapa ”Black Album” kuulostaa erilaisemmalta kuin …And Justice For All, koska silloin Metallica siirtyi isoille areenoille. Kyllä minäkin rakastan kuulla Batteryn tai jonkun muun thrashimman biisin keikalla, mutta Enter Sandman vaan kuulostaa paljon paremmalta ja isommalta areenoissa, Nameless Ghoul pohtii.

– Se on aivan normaali tapa toimia. Niin Iron Maidenkin teki. Biiseistä tuli suoraviivaisempia, kun bändi kasvoi isommaksi. Ihan vain koska sellaiset biisit toimivat isoissa ympäristöissä.

Sama ilmiö on Ghoulin mukaan vaikuttanut myös Ghostin musiikkiin. Yhtyeen viimeisimmän Popestar-ep:n uusi kappale Square Hammer syntyi bändin halusta saada keikkasettiin lisää suoraviivaisuutta.

– Olemme olleet säännöllisesti kiertueilla nyt kuusi vuotta ja olemme aina aloittaneet keikkamme viimeisimmän levyn ensimmäisellä biisillä. Jokainen levymme on tähän asti alkanut oudolla, valssimaisella progebiisillä, mikä on ihan hauskaa ja kivaa. Mutta sinne joukkoon tarvitaan aina yksi [Iron Maidenin] Run To The Hills.

– Koska olen yhtyeen pääasiallinen säveltäjä, minulla on tapana tehdä biisejä, jotka täydentävät keikkoja. Biisejä tehdessä täytyy ottaa huomioon niin levykokonaisuus kuin kokoelma eri kappaleita.