Gramex aikaistaa 11 miljoonan euron tekijänoikeuskorvaustilitystään – ”Tahdomme auttaa vaikeassa tilanteessa”

Gramex haluaa osaltaan auttaa koronan vuoksi keikkatulonsa menettäneitä muusikoita.
23.3.2020 12:00

Koronavirus on pistänyt kulttuurialan polvilleen ja saanut esimerkiksi lukuisat muusikot ja tuottajat pelkäämään taloudellisen tilanteensa puolesta. Tekijänoikeusjärjestö Gramex, joka myöntää lupia ja kerää korvauksia äänitemusiikin julkisesta esittämisestä muun muassa tv-tuotannoista, radioasemilta sekä taustamusiikkia käyttäviltä kaupoilta ja ravintoloilta, haluaa auttaa osaltaan aikaistamalla tekijänoikeuskorvausten kevättilitystä noin kuukaudella.

”Koska korona on vienyt muusikoiden keikkatulot, rahantarve taiteilijaperheissä on suuri. Tahdomme auttaa vaikeassa tilanteessa”, sanoo Gramexin oikeudenhaltijayksikköä vetävä johtaja Tuomas Talonpoika.

Korvauksia maksetaan aikaistetulla aikataululla huhtikuun loppuun mennessä yhteensä noin 11 miljoonaa euroa, joista noin 6 miljoonaa tulee kotimaahan ja loppu pääosin muualle Eurooppaan. Korvausten tarkka maksuviikko varmistuu myöhemmin.

Toimitusjohtaja Ilmo Laevuon mukaan Gramex kartoittaa jatkuvasti myös muitakin keinoja, jolla se voisi auttaa korvauksia maksavia ja saavia asiakkaitaan vaikeassa tilanteessa.

”Keinomme ovat rajalliset, mutta teemme sen mitä voimme. Esimerkiksi, Gramex on aiemmin tiedottanut, että taustamusiikkiluvalla saa nyt myös striimata musiikkia omilta kotisivuiltaan. Tällä haluttiin helpottaa palveluiden siirtämistä verkkoon”, Laevuo kertoo.

Lisää luettavaa