”Hän oli oikea soturi” – Blues Brothers -elokuvien ohjaaja muistaa edesmennyttä Aretha Franklinia

Franklin saatetaan viimeiselle matkalleen 31. elokuuta.
20.8.2018 08:13

Viime viikolla 76-vuotiaana menehtynyt soulin kuningatar Aretha Franklin ehti esiintyä pitkällä urallaan monenlaisissa produktioissa. Hän oli mukana muun muassa Blues Brothers -elokuvissa, joissa tämä näytteli 18. kesäkuuta menehtyneen Matt ”Guitar” Murphyn vaimoa ja lauloi ikonisessa ravintolakohtauksessa bändin matkaan haikailevalle kitaristille Think-hittikappaleen. Kaava toistui Blues Brothers 2000 -jatko-osassa, tällä kertaa Respect-klassikon kanssa.

Blues Brothers -elokuvien ohjaaja John Landis muisteli edesmennyttä laulajatarta THR-lehden haastattelussa ja totesi Franklinin halunneen esittää Respect-kappaleen jo vuoden 1980 ensimmäisessä elokuvassa.

”Leffa tehtiin vuonna 1979, jolloin diskomusiikki oli kaikkialla – soul ei ollut muodissa. Arethan ura oli silloin tyvenessä, joten hän lähti innoissaan mukaan – mikä oli onni, sillä olimme kirjoittaneet ravintolakohtauksen juuri hänelle ja olisimme olleet pulassa, mikäli hän olisi sanonut ei! Hän halusi kuitenkin vaihtaa kappaleen ja laulaa Respectin Thinkin sijaan, mutta olimme jo sovittaneet kappaleen käsikirjoitukseen osaksi dialogia ja kuljettamaan juonta eteenpäin, joten emme halunneet vaihtaa sitä”, Landis kertoo.

Hyvä niin, sillä kohtaus on yksi elokuvan ikimuistoisimmista (video artikkelin alussa). Landis kertoo kuvausten sujuneen hyvin ja yhteistyön Franklinin kanssa sujuneen mutkitta.

”Hän kuunteli nauhoja ja halusi muuttaa piano-osuutta. Kun kysyimme, kenet hän haluaisi siihen soittamaan, hän sanoi tekevänsä sen itse. Niinpä hän istui pianon ääreen ja alkoi soittaa ja laulaa. Hänen soittonsa olikin paljon sielukkaampaa ja nosti kappaleen oikeasti uudelle tasolle”, Landis sanoo.

”En muista, että hän olisi ollut mitenkään diiva. Hän oli hieman pettynyt joutuessaan pukeutumaan tarjoilijaksi – hän oli huomattavasti tyytyväisempi jatko-osan Chanel-pukuun – mutta hän oli oikea soturi. Hän valitti ainoastaan siitä, että teimme niin monta ottoa ja hänellä oli vaikeuksia huulisynkan kanssa. Kuten monet suuret artistit, hän ei koskaan laulanut kappaletta samalla tavalla kahdesti, joten hänellä oli hieman ongelmia saada huulet synkkaamaan, mutta hän selvisi siitä.”

Alla Franklinin roolisuoritus vuonna 2000 julkaistussa jatko-osassa:

Reutersin mukaan Aretha Franklin haudataan kotikaupungissaan Detroitissa 31. elokuuta. Franklinin arkkua pidetään julkisesti esillä kaksi päivää ennen hautajaisia, jotta fanit pääsevät jättämään soulin kuningattarelle hyvästit. Tämän jälkeen Franklin haudataan sukuhautaan pastori-isänsä sekä edesmenneiden sisarustensa viereen.

Memphisissä syntynyt, mutta jo nuorena Detroitiin muuttanut Franklin menehtyi torstaina 16. elokuuta haimasyöpään. Hän nukkui pois kotonaan lähiomaisten läsnäollessa.

Lisää luettavaa