Homolaulu oli liikaa seurakunnalle – keikka peruttu

19.3.2014 20:48

Jukka Takalon piti esiintyä yhteisvastuukonsertissa Oulun keskustan seurakuntasalissa 19. maaliskuuta.

Tämä keikka jäi sitten lopulta tekemättä, sillä artistin Jokainen on vähän homo -biisi oli ennakkoajatuksena ”liikaa” ainakin joillekin seurakunnan edustajille.

Takalo kirjoittaa Facebookissa:

Oulun ev.lut. seurakunnalta tuli ilmoitus etten saa esittää tilaisuudessa Jokainen on vähän homo -kappaletta.  En voi tietenkään mennä esiintymään tapahtumaan, jonka järjestävä yhteisö pyrkii rajoittamaan sananvapautta. Minun tai muiden, syystä tai toisesta. Koska paikalla olisi todennäköisesti ollut lapsiyleisöä tai vanhuksia, joille Jokainen on vähän homo -laulun ymmärtäminen olisi ollut ylivoimaista, olisin todennäköisesti jättänyt kappaleen esittämättä ja pyytänyt muita paikallaolijoita tutustumaan aiheeseen vaikka Youtuben välityksellä. En kuitenkaan tästä rajoituksesta/kiellosta johtuen kokenut olevani lauluntekijänä tervetullut ev.lut. seurakunnan tilaisuuteen esittämään muitakaan laulujani.

Jokainen on vähän homo -kappale ei mielestäni ole rienaava. Toki se on provosoiva, mutta niin sellaisen laulun jolla pyritään herättämään ajatuksia pitää ollakin, muuten ei kuulijalle synny oivallusta eikä elämystä. Yleensä jos keikalleni on ihmisiä, joille asia on uusi, taustoitan esityksen perusteellisesti. Kerron ettei kappale kerro pelkästään seksuaalisesta identiteetistä, paremminkin se kertoo MONENLAISUUDESTA ja siitä että jokainen kuuluu lopulta johonkin vähemmistöön. Näinä päivinä kysymys sananvapaudesta ja ihmisten samanarvoisuudesta on valitettavan ajankohtainen. Sitä mitä saa sanoa ja olla, rajoitetaan monessa paikassa, myös täällä Suomessa ihan lähellä. Siksi sananvapauden ja ihmisten itsemäärämisoikeuden rajoituksiin pitää reagoida.

Jos seurakunnassa olisi kappaleen tekstiin tutustuttu tarkemmin, olisi ehkä oivallettu ettei se sanoma niin kaukana siitä kristillisestäkään ole. Kertosäkeessä ollaan ihmisten samanarvoisuudesta melko vahvasti Uuden testamentin päähenkilön kanssa samoilla linjoilla.

Mennään siis Youtubeen ja kuunnellaan Jokainen on vähän homo:

Lisää luettavaa