HS: Jussi Hakulinen voitti kiistan – Olli Lindholmin muistokonsertissa ei kuulla Hakulisen Yö-hittejä

Vuonna 2005 Olli Lindholm poseerasi Soundin artikkelia varten vuoden 1984 omakuvansa kanssa.
Ari Ijäs

Näin siinä kävi, ettei Olli Lindholmin muistokonserteissa kuulla sen paremmin Joutsenlaulua kuin Rakkaus on lumivalkoinen -hittiäkään. Helsingin Sanomat uutisoi, että konserttien järjestäjätaho aikoo kunnioittaa Hakulisen tahtoa ja jättää hänen säveltämänsä laulut rauhaan. Konsertit järjestetään 10.–12.5. Porin Isomäki-areenalla ja Tampere-talossa.

Järjestäjät pitävät vielä ovea raollaan Hakulisen suuntaan, mutta uusille neuvotteluille pitäisi tulla aloite säveltäjän puolelta. HS:n mukaan Piikkikasvi Agencyn ohjelmamyyjä Kari Pössi sanoo, että artistit voisivat halutessaan esittää myös Hakulisen kappaleita, mikäli Hakulinen antaisikin luvan kappaleiden käyttöön.

Hakulisen ja nykyisen Yö-leirin välinen riita on ollut monivaiheinen. Hakulinen halusi alun perin järjestää Lindholmille muistokonsertin Yön alkuaikojen miehistön kera. Se ei onnistunut, ja myöhemmin Hakulisen toive oli, että muistokonserttien tuotot tulisi lahjoittaa lyhentämättömänä hyväntekeväisyyteen. Konserttien järjestäjät huomauttivat, että tuotoista täytyy kustantaa muun muassa tuotannon tekijöiden, soittajien ja vierailijoiden palkkiot.

Kaiken tämän keskellä yleisö harmittelee, että konserttien varsinainen aihe eli Olli Lindholmin elämäntyön muisteleminen uhkaa jäädä riitojen varjoon. Väkisinkin tulee mieleen, että Hakulisen peräänkuuluttama tekijänoikeuskeskustelu on ehdottoman aiheellista käydä, mutta tässä yhteydessä kinastelu tuntuu tympeältä.