HS: Punkstoo-kirjoitus johti tuomioon – Punkmuusikolle ehdollista vankeutta raiskauksesta

Teko tapahtui elokuussa 2014.
31.10.2023 15:07

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1977 syntyneen miehen vuonna 2014 tapahtuneesta raiskauksesta puolentoista vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä maksamaan uhrille kärsimyskorvauksia 1500 euroa. Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat.

Uhri oli kertonut raiskauksesta kesällä 2021 punkstoo-nimisellä Instagram-tilillä, jossa jaettiin anonyymisti kertomuksia punkpiireissä tapahtuneista hyväksikäyttö-, ahdistelu- ja väkivaltatapauksista #MeToo-liikkeen innoittamana. Naisen kirjoituksesta oli tehty rikosilmoitus, jonka jälkeen hän oli kertonut tapahtuneesta poliisille.

Uhri kertoi tulleensa tuntemansa punkmuusikkomiehen raiskaamaksi, kun osapuolet olivat päätyneet yhdessä uhrin asunnolle miehen yhtyeen keikan jälkeen. Nainen, joka ei ollut sanojensa mukaan romanttisesti kiinnostunut miehestä, oli herännyt yöllä siihen, että mies oli suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä hänen kanssaan. Mies kiisti syyllistyneensä rikokseen ja hänen mukaansa yhdyntä oli tapahtunut yhteisymmärryksessä. Vastaaja ja uhri olivat myös keskustelleet tapahtuneesta vuosien varrella ja mies oli myös pyytänyt tapahtunutta anteeksi.

Kyseessä on ensimmäinen punkstoo-kirjoituksiin liittyvä tuomio. Tilillä julkaistuista kirjoituksista on kuitenkin vireillä muitakin oikeuskäsittelyjä: muusikko Teemu Tanneria vastaan on nostettu syyte raiskauksesta, kun taas kaksi naista on saanut syytteet muusikko Teemu Bergmanin kunnian törkeästä loukkauksesta.

Punkstoo perustettiin kesällä 2021 ja oli toiminnassa vain reilun viikon, jonka jälkeen sivusto tyhjennettiin kaikista julkaisuista. Punkstoo sai myös rinnalleen kaksi sisarsivua; metaltoo keskittyi rock- ja metallipiireissä sattuneihin tapauksiin, suomirapstoo puolestaan rap- ja hip hop -piireihin.

Lisää luettavaa