”Hyvästi, vanha ystävä, seuraan sinua pian” – Leonard Cohen lähetti vanhalle muusalleen riipaisevan kirjeen ennen tämän kuolemaa

CBC:n sivuilla viime viikolla julkaistu uutinen pistää haikeaksi. Marianne Ihlen, joka innoitti Leonard Cohenia kirjoittamaan sellaiset kappaleet kuin So Long Marianne, Bird on a Wire ja Hey That’s No Way to Say Goodbye, menehtyi leukemiaan 29. kesäkuuta 81-vuotiaana. Ihlenin ystävä, dokumentaristi Jan Christian Mollestad, kertoo Cohenin lähettäneen naiselle vielä viimeisen viestin juuri ennen tämän kuolemaa.

Ihlen ja Cohen tapasivat 1960-luvulla Kreikassa. Cohen pyysi miehensä hylkäämää Ihlenia muuttamaan poikansa kanssa hänen luokseen Montrealiin, ja pariskunta seurusteli kaikkiaan seitsemän vuoden ajan.

Mollestad kertoo Ihlenin ottaneen häneen yhteyttä aivan sairautensa loppuvaiheessa. Tämä oli pyytänyt Mollestadia välittämään viestin tilastaan Cohenille, ja Mollestadin mukaan laulajalta tuli vastaus vain muutaman tunnin kuluttua.

”Viestissä luki: No, Marianne, olemme tulleet siihen pisteeseen, että olemme todella niin vanhoja, että ruumiimme luhistuvat tyystin ja uskon, että seuraan sinua pian”, Mollestad kertoo.

”Olen niin lähellä perässäsi, että jos ojennat kätesi, voit tarttua omaani. Olen aina rakastanut sinua kauneutesi ja viisautesi tähden, mutta siitä minun ei tarvitse sanoa enempää, koska tiedät siitä jo kaiken. Nyt haluan vain toivottaa sinulle hyvää matkaa. Hyvästi, vanha ystävä. Loputtomasti rakkautta sinulle, tavataan myöhemmin.”

Cohenin Facebook-sivuilla julkaistiin vielä useampia viestejä Ihlenin poismenoa koskien.