Irtoaa Ennio Morriconen klassikko näköjään pelkän laulun ja thereminin voiminkin – ja voi veljet miten komeasti se irtoaakin!

Carolina Eyck ja theremin

Huh huh, tässäpä taas sellainen taidonnäyte että ei voi kuin ottaa hattua päästä ja kuunnella lumoutuneena.

7-vuotiaana theremin-soittimen opettelun aloittanut, palkittu saksalainen muusikko Carolina Eyck näyttää, mihin kaikkeen tämä ilman kosketusta toimiva, yhtenä maailman vaikeimmin hallittavana instrumenttina pidetty theremin oikein taipuukaan. Esimerkkinä käy maestro Ennio Morriconen Hyvät, pahat ja rumat -elokuvasta tuttu sävellys The Ecstacy of Gold, jota muun muassa Metallica käyttää keikoillaan intronauhana.

Kerrottakoon heille, joille theremin ei ole ennestään tuttu, että soittimen toiminta perustuu kahden antennin luomaan elektromagneettiseen kenttään ja ääntä tuottaviin oskillaattoreihin. Toisella antennilla säädellään äänen voimakkuutta, toisella sävelkorkeutta. Thereminin ujeltava ääni on tuttu monien scifi- ja kauhuelokuvien ääniraidalta ja populaarimusiikissa soitinta ovat käyttäneet muun muassa Led Zeppelinin Jimmy Page ja Jean-Michel Jarre. Eyckin esittelyvideon soittimen saloista voit katsoa täältä.