Italialaisyhtye koki karun vastaanoton Yhdysvalloissa: tuntien kuulustelun jälkeen suoraan lentokentältä raudoissa putkaan

Seattleen KEPX-radiokanavan sekä SXSW-festivaalin kutsumana esiintymään matkannut italialaistrio Soviet Soviet joutui suuriin ongelmiin Yhdysvaltain viranomaisten kanssa maahan männä viikolla pyrkiessään. Stereogum raportoi yhtyeen jäsenten joutuneen läpikäymään paitsi tuntien mittaiset kuulustelut, myös joutuneen viettämään maahanpääsyn eväämisen jälkeen yönsä putkan pahnoilla.

Yhtye itse raportoi epäonnisesta seikkailustaan Facebook-sivuillaan seuraavasti:

”Saavuimme Seattleen iltapäivällä maaliskuun 8. päivä. Astelimme passitarkastukseen amerikkalaisen levymerkkimme kirjoittaman ESTA-kirjeen (jossa levymerkkimme omistaja vahvistaa meidän olevan aikeissa tehdä keikkoja puhtaasti promootiotarkoituksilla, ilman rahallista korvausta) ja SXSW:n kutsun kera. Ensimmäisenä tarkastukseen meni rumpalimme Ale, joka selitti matkamme tarkoituksen virkailijalle.”

”Ale (kitaristimme) ja Andrea seurasivat perässä ja tarjosivat tismalleen samat selitykset aikeistamme, mutta heidät ohjattiin sivummalle toiseen toimistoon. Lopulta meidät kaikki kutsuttiin takaisin ja meitä kuulusteltiin eri huoneissa. Saimme virkailijat ottamaan yhteyttä paikallisen levymerkkimme omistajaankin, mutta ilman tulosta. Miltei neljän tunnin kuulusteluiden jälkeen saimme kuulla tuomiomme: maahantulomme evättäisiin ja meidät palautettaisiin takaisin Italiaan. Meidät merkittiin laittomiksi siirtolaisiksi, vaikka aikeemme ei missään nimessä ollutkaan etsiä töitä Yhdysvalloista tai palata Italiaan.”

Tässä vaiheessa tarina alkoi saada sangen dramaattiselta kuulostavia käänteitä:

”Hyväksyimme päätöksen, sillä se vaikutti lopulliselta. He ottivat meiltä sormenjäljet ja kuvasivat meidät tiedostoihinsa. He takavarikoivat puhelimemme ja kielsivät meiltä minkäänlaiset yhteydenotot perheisiimme. Puoli yhdentoista aikaan illalla kaksi virkailijaa tutki meidät, pani meidät rautoihin ja vei meidät poliisiautolla putkaan. Vietimmekin sitten koko yön putkassa, johon meidät kyydittiin kuin pahemmatkin rikolliset.”

Yhtye kyydittiin seuraavana päivänä takaisin lentokentälle palautusta varten, mutta hirvittävän tyytyväisiä miehet eivät kokemaansa kohteluun olleet.

”Saimme puhelimme ja muut matkatavaramme takaisin juuri ennen lähtöä ja meidät saatettiin lentokoneeseen. Matkalla kotiin olimme helpottuneita, että tuo väkivaltainen, stressaava ja nöyryyttävä tilanne oli vihdoin takanamme. Lähdimme Italiasta Yhdysvaltoihin kaikkien tarvittavien dokumenttien, passien ja erinäisten kutsujen ja lupien kanssa, joista muun muassa selvisi matkamme tarkoitus sekä se, että kyseessä olisi puhtaasti promootiokiertue, emmekä saisi korvausta tai muuta maksua keikoistamme. Tiesimme, että mikäli mielisimme tulla kompensoiduiksi esityksistämme, meidän tulisi hakea työlupaa. Koska näin ei ollut, kaikki joiden kanssa aiheesta puhuimme, sanoivat että kaikki olisi näillä tiedoilla kunnossa.”

Viestinsä lopuksi yhtye vielä pahoittelee peruuntuneita keikkoja sekä kiertuesuunnitelmiensa kariutumista. Miehet toivovat kuitenkin kaikesta huolimatta kykenevensä palaamaan takaisin Yhdysvaltoihin mahdollisimman pian.