Elviksen jälkeen Jani Matti Juhani käänsi katseensa omiin arkistoihinsa – Ensinäytössä En rauhaa saa -video

"Sävelsin kappaleen 16-vuotiaana vuonna 1998", kertoo Jani Matti Juhani uudesta singlestään. Hänen itse tekemänsä videon ensinäyttö nyt Soundin netissä.
25.2.2022 13:36

Viime vuosina Elvis-käännösten parissa viihtynyt tamperelaismuusikko Jani Matti Juhani palaa oman materiaalin pariin. Keväällä on ilmestymässä optimistisesti nimetty Maailma palaa raiteilleen -albumi, ja nyt on nähtävillä albumin ensimmäinen musiikkivideo En rauhaa saa. Katso video yläpuolelta. Singlen virallinen ilmestymispäivä on 18.3.

– Sävelsin kappaleen 16-vuotiaana vuonna 1998, Jani Matti Juhani kertoo. – Tuolloin sen nimi oli Baby Let’s Make A Deal ja sitä kolisteli pahvilaatikoilla ja kahdella kitaralla varustettu The Coats. Tulevalla albumilla on paljon muitakin arkistojen aarteita, sillä uudet biisit oli tiukassa. Todella piinaavaa ja turhauttavaa tuijottaa kolme vuotta valkoista paperia. Sellainen ajaa ihmisen levyttämään esim. Elvis-covereita.

Jani Matti Juhani kertoo, että paluu vanhojen demojen ja muistojen äärelle lopulta palautti kadonneen luovuuden. Levyn vaikutteiksi hän mainitsee The Beatlesin, 90-luvun brittipopin ja synnyinkaupunkinsa Riihimäen.

– Kirjoitin ja äänitin levyn syyslomaviikolla ja miksasin joululomalla. Sukkana sisään ja soitin kerrallaan. Työt ja opinnot syövät tällä hetkellä kalenterin täysin, joten lomalla sai mahdollisuuden keskittyä täysillä musiikkiin. Tiukat aikataulut olivat myös tällä kertaa hyvä kannustin.

– Valtaosa on ekoja ottoja, sillä kuvittelin äänittäessä soittavani keikalla osana bändiä. En jaksa myöskään yrittää enää liikaa. Olen sinut sen kanssa, että en ole teknisesti kauhean kaksinen laulaja. En edes pidä omasta lauluäänestäni ja usein kyllästän sen tuplauksilla. En usko, että tällä äänellä paljon jakkarat kääntyilisi Voice of Finlandissa, mutta jos kääntyisi, niin Maija Vilkkumaan joukkueeseen menisin.

Takavuosina Jann Wildenä glam rockia tehnyt Jani Matti Juhani täyttää huhtikuussa 40 vuotta. Sen kunniaksi hän aikoo palata neljän vuoden hiljaiselon jälkeen esiintymään uudistuneen Mustat Käärmeet -yhtyeen kanssa. Yhtyeessä vaikuttavat Saku Hyvärinen (soolokitara), Jyrki Luoma-aho (rytmikitara) ja Vili Jokela (rummut).

– Ohjelmaan on kaavailtu myös pari vanhaa Jann Wilde -numeroa uran alkuvuosilta, kuten syksyn 2006 Suomen singlelistan kolmonen Boys Out Of New York. Glam rock -menneisyys ei enää tunnu taakalta. Olin silloin onneton ja sain valtavasti paskaa niskaani esiintymisestä euroviisukarsinnoissa. Jälkikäteen tätä on vaikea ymmärtää, sillä UMK-kisoihin osallistumista ei enää nähdä uskottavuuden tuhoavana vetona. Tuntemattomat ihmiset tuli kadulla aukomaan päätään ja sähköposteissa kehotettiin päättämään päivät. Onneksi se oli ennen someaikaa.

– Tätä nykyä olen ylpeä 17-vuotisesta ja pian 13 pitkäsoittoa kattavasta urastani kotimaisella musiikkikentällä ja sitkeästä puurtamisesta ruohonjuuritasolla. En kaipaa menestystä. Joku mitali sitten jossain kohtaa on ok.

Jani Matti Juhani (Kuva: Susanna Ågren)

Lisää luettavaa