Jazzikoni Wayne Shorter, 89, on kuollut

RIP Wayne Shorter, 25.8.1933 - 2.3.2023.
3.3.2023 07:34

Amerikkalainen jazzsaksofonisti ja säveltäjä Wayne Shorter menehtyi 2. maaliskuuta sairaalassa Los Angelesissa. Hän oli kuollessaan 89-vuotias. Shorterin tiedottaja on vahvistanut suru-uutisen New York Times -lehdelle.

Shorter oli merkittävä jazzmuusikko, joka aloitti musiikkiuransa 1950-luvun lopussa liittymällä Art Blakeyn Jazz Messengers -ryhmään. 1960-luvulla hän oli mukana Miles Davisin Second Great Quintetissa ja vuonna 1970 hän oli mukana perustamassa Weather Report -yhtyettä. Hän julkaisi urallaan myös yli 20 albumia soolona/bändijohtajana, joista yhtenä merkittävimpänä pidetään vuonna 1974 ilmestynyttä Native Dancer -levyä. Shorter teki urallaan myös yhteistyötä muun muassa Carlos Santanan, Joni Mitchellin sekä Steely Danin kanssa.

Shorter palkittiin urallaan kahdellatoista Grammy-palkinnolla, joista yksi tunnustuksena elämäntyöstä. Vuonna 2017 hänet palkittiin Polar Music Prizella ja seuraavana vuonna John F. Kennedy Center for the Performing Arts myönsi hänelle Kennedy Center Honors -kunnianosoituksen.

”Paras ystäväni Wayne Shorter, jolla oli rohkea sydän, rakkautta ja myötätuntoa kaikille sekä etsivä sielu, lähti kohti ikuista tulevaisuutta. Hän oli valmis uudestisyntymiselleen. Kuten kaikki ihmiset, hän oli korvaamaton ja onnistui saavuttamaan huippupisteen saksofonistina, säveltäjänä, sovitajana sekä viimeisimpänä mestarillisen Iphigenia-oopperan säveltäjänä. Kaipaan hänen seuraansa ja hänen Wayne-ismejään, mutta tulen aina kantamaan hänen henkeään sydämessäni”, Herbie Hancock kirjoitti some-kanavissaan jakamassa muistokirjoituksessa.

 

Lisää luettavaa