Jazzrumpali Jimmy Cobb, 91, on kuollut – Soitti mm. Miles Davisin Kind Of Blue -albumilla

Cobb menehtyi keuhkosyöpään, vahvistaa muusikon vaimo.
26.5.2020 09:29

Jazzrumpali Jimmy Cobb menehtyi keuhkosyöpään kotonaan Manhattanilla sunnuntaina. Suru-uutisen on vahvistanut NPR:lle miehen vaimo Eleana Cobb. Cobb oli kuollessaan 91-vuotias.

Parikymppisenä pitkän ja menestyksekkään uransa aloittanut Cobb lähti ensimmäiselle kiertueelleen saksofonisti Earl Bosticin kanssa 1950. Jo 50-luvun alussa hän komppasi keikoilla muun muassa Billie Holidayta ja Dizzy Gillespieta. Näinä aikoina hän tapasi myös saksofonisti Julian ”Cannonball” Adderleyn, joka suositteli Cobbia Miles Davisille. Näin Cobb päätyi soittamaan Davisin klassiselle Kind Of Blue -albumille (1959), jota pidetään maailman eniten myyneenä jazzalbumina.

Cobb soitti myös monilla tulevilla Davisin albumeilla kuten muun muassa Sketches Of Spainilla (1969) ja Miles Davis At Carnegue Hallilla (1962). Cobbin ja Davisin tiet erkanivat 1963, jonka jälkeen tämä perusti trion Davisin rytmiryhmään kuuluneiden pianisti Wynton Kellyn ja basisti Paul Chambersin kanssa. 70-luvulla tämä perusti Great Jazz Trion yhdessä Hank Jonesin ja Eddie Gómezin kanssa ja kiersi myös muun muassa Sarah Vaughanin kanssa.

Cobb teki uransa aikana yhteistyötä lukuisten artistien kanssa ja pitkältä listalta löytyvät muun muassa Bill Evans, Clark Terry, Stan Getz, John Coltrane, Wayne Shorter, Richie Cole ja Nancy Wilson kanssa. Lisäksi hän myös opetti Stanfordin yliopistossa, Pohjois-Carolinan yliopistossa sekä Berklee College Of Musicissa.

Cobbia jäävät suremaan leski Eleana Cobbin lisäksi pariskunnan tyttäret Serena ja Jaime.

Lisää luettavaa