Jouni Hynynen sooloilee – luvassa Bukowski-osastoa Tom Waitsin hengessä, Mira Luodin avustamana

Kotiteollisuus, Rockfest 2019
Joni Haavisto / AOP

Teksti: Timo Isoaho

Kotiteollisuus on ollut Jouni Hynysen muusikon uran keskiössä jo reilun 25 vuoden ajan, mutta tulevien kuukausien aikana tilanne muuttuu varsin radikaalisti. Kotiteollisuus ei tietenkään katoa minnekään, mutta Hynysen oma paletti laajenee uusille musiikillisille tantereille.

– Tosiaan, nyt tulilla on kirjoittamaani ”erilaista materiaalia” esittävä yhtye nimeltään Maanalainen armeija. Se on bändi, jota ei oikeasti ole olemassa, mutta on. Tämä on sissi- ja soolotoimintaa Karjalasta, kertoo Hynynen.

Sakara Records julkaisee Maanalaisen armeijan ensialbumin joko kuluvan vuoden lopulla tai ensi vuoden puolella.

– Kaikki sai alkunsa pari vuotta sitten, kun Helsingin yössä perustettu Kuristajat-bändi tilasi minulta Nippusiteet-nimisen biisin. Kappaleen tehtyäni tajusin sen olevan liian hyvä jollekin muulle annettavaksi. Ajatus jäi muhimaan takaraivoon – siis tietokoneen työpöydälle, sanoo Hynynen.

– Viime lokakuussa, kesken Kotiteollisuuden kiertueen, päätin ajankohdan olevan kypsä. Pian kirjoitinkin levyllisen uusia biisejä ja tein niistä myös alustavat demot – tietämättä yhtään, julkaistaanko kappaleita koskaan. Seuraavaksi päädyin soittamaan raakademot Jyri Riikoselle, vanhalle kaverille Lappeenrannasta. Jyri on viimeisen päälle studioguru ja hän innostui materiaalista. Homma alkoi edetä.

Miten kuvailisit Maanalaisen armeijan materiaalia?

– Alkuperäinen musiikillinen visio oli tehdä ”kaunista kolinaa”, esimerkiksi Nick Caven, Tom Waitsin ja Kauko Röyhkän hengessä. Teksteihin taas kaavailin jotain Bukowski-osastoa, mutta kummankin sukupuolen näkökulmasta. Tähän liittyen levyllä kuullaankin aika paljon Mira Luodin hienoa laulutulkintaa, kuvailee Hynynen.

– Toki alkuperäiset biisi-ideat muuttuivat ja kehittyivät työstämisen yhteydessä varsin reippaasti, ja edellä mainittujen artistien lisäksi voisin mainita vielä vaikkapa Smashing Pumpkinsin ja Deusin. Niin, kuulostaako suuruudenhullulta? No, sitähän tämä homma aika pitkälle on. Lähti vähän käsistä…