Judas Priestin Rob Halford muistelee, miten kohuttu oikeudenkäynti vaikutti häneen lyyrikkona

AOP

Laulaja päätti, ettei anna tapauksen rajoittaa tekemisiään millään tavalla.

Vuonna 1990 heavy metal -yhtye Judas Priest haastettiin oikeuteen, koska näiden väitettiin lisänneen Stained Class -albumilleen (1978) äänittämäänsä Better By You, Better Than Me -lainakappaleeseen piilotetun viestin, joka oli saanut kaksi teini-ikäistä amerikkalaispoikaa tekemään itsemurhan. Syytteet hylättiin, mutta tapaus sai silti huomiota maailmanlaajuisesti.

Syksyllä elämäkertansa julkaiseva Judas Priest -nokkamies Rob Halford muisteli kohua tuoreessa Rolling Stone -lehden haastattelussa ja myöntää, että tapauksen mittasuhteet saivat hänet aluksi miettimään tarkemmin, mitä hän lyriikoissaan voi sanoa ja mitä ei.

”Mutta sitten havahduin, että ’Mitä helvettiä? Miksi ajattelen näin?’ Minä vihaan sensuuria kaikissa muodoissa, inhoan sitä. Kun tulin kaapista [Halford kertoi homoseksuaalisuudestaan MTV:n haastattelussa vuonna 1998, toim.huom.] ymmärsin viimeistään, että kaikenlaiset rajat, seinät tai kahleet, jotka kiedot jonkun asian ympärille, ovat väärin. Se ei ole vapautta. Opin siis tästä tapauksesta sen, että pysyn valitsemallani tiellä ja kirjoitan sanat edelleen suoraan sydämestäni”, Halford tuumii.

”Kaikkein sydäntäsärkevin asiahan tässä koko tapauksessa oli kuitenkin se, että kahden pojan elämä päättyi.”

Halford muisteli tapausta Rolling Stone -lehdessä myös vuonna 2015 ja totesi tuolloin, että olisi halunnut lähestyä henkilökohtaisesti menehtyneiden poikien vanhempia ja kertoa, miten pahoillaan hän oli nuorten kohtalosta.

”Olisin niin halunnut saada mahdollisuuden olla hetken perheen kanssa, antaa järjen voittaa ja puhua asiat selviksi. Mutta se ei tietenkään ollut mahdollista, koska se tilanne on niin latautunut ja tunteet ovat pelissä. Olet juuri menettänyt lapsesi, joten olet syystäkin vihainen ja etsit raivoisasti syytä, miksi näin kävi”, Halford muisteli tuolloin.

Halfordin mielestä oli kuitenkin hyvä, että yhtye pystyi osaltaan hieman rikkomaan stereotyyppistä kuvaa junteista metallimuusikoista.

”Priest sai mahdollisuuden näyttää tuomareille ja yleisölle, joilla ei ollut pienintäkään hajua metalli- ja rockyhtyeistä, että osaamme muodostaa selkeitä lauseita, olemme loogisia ja älykkäitä ja pystymme keskustelemaan syvällisesti asioista. Luulen, että yleisesti ajateltiin, että emme siihen pystyisi. Mutta me emme ole idiootteja emmekä koskaan tule olemaan.”

Halfordin Confess-elämäkerta ilmestyy syyskuussa. Judas Priest puolestaan saapuu Suomeen seuraavan kerran toukokuussa 2021.