Keith Richardsin valitut palat: Bowie oli ”poseeraaja”, Prince ”yliarvostettu kääpiö”, Led Zeppelin ”onttoa” ja mitä vielä

Silmiin osui NME:n viime vuonna kasaama lista Rolling Stones -legenda Keith Richardsin valikoiduista töksäytyksistä. Se ei liene uutinen kenellekään, että Keef äkäilee median välityksellä milloin kenellekin, mutta ihan näin suoraa puhetta saa harvoin kuulla maailmantähden suusta.

Harmi kyllä NME ei listaa lähteitään, että missä ja milloin Mr. Richards on sanansa sanonut, mutta pitäkäämme brittijulkaisua luotettavana näine hyvineenkin.

Ja sitä sanomistahan riittää. David Bowie oli jossain vaihessa Keefin mielestä pelkkä poseeraaja: ”Sillä ei ole mitään tekemistä musiikin kanssa, ja hän tietää sen kyllä”, Richardsin kerrotaan tuhahtaneen. Entäpä Prince sitten?

”Yliarvostettu kääåiö. Prince ei ole vielä tajunnut, mitä tarkoittaa olla prinssi. Sitä se teettää, kun nappaa itselleen komean tittelin ennen kuin on osoittautunut sen arvoiseksi”, NME kertoo Richardsin sanoneen.

”Ja hänen asenteensa, kun hän lämmitteli meitä kiertueella… Se oli loukkaus yleisöä kohtaan. Ei kannata yrittää urputtaa pääesiintyjälle sillä tavalla, kun soittaa Stones-yleisölle. Hän on prinssi, joka luulee olevansa jo kuningas.”

Se ei varmaan hirveästi yllätä, että Keef tuomitsee myös Justin Bieberin ”wannabeksi”, mutta se on vähän erikoisempaa, että hän löytää sanomista myös Led Zeppelinistä.

”Jimmy Page on loistava soittaja, mutta minusta se bändi on tuntunut aina vähän ontolta. Tiedätkö, mitä tarkoitan?” NME raportoi Keefin sanoneen.

Ja kuinka ollakaan, Richards ei ole epäröinyt dumata koko rap-musiikkia maan rakoon.

”Niin paljon sanoja, niin vähän sanottavaa”, Richards on todennut. ”Se, mikä räpissä on vaikuttavaa, on kuinka se näytti, miten paljon maailmassa on ihmisiä, joilla ei ole lainkaan sävelkorvaa. Kaikki, mitä he tarvitsevat, on rumpubiitti ja joku huutamaan sen päälle.”

Sillä lailla. Ja kaikesta tästä huolimatta yleisö jaksaa rakastaa tätä vanhaa kärttyistä miestä vuosikymmenestä toiseen. Olisiko se sitten sitä karismaa.