Kitaralegenda Jukka Tolonen 70 vuotta – katsotaanpa merkkipäivän kunniaksi hieman videoita maestron otteista vuosien varrelta

16.4.2022 17:20

16. huhtikuuta 1952 syntynyt Jukka Tolonen täyttää tänään pyöreät 70 vuotta.

Uran kansainvälisesti arvostettuna kitaristina ja säveltäjänä luonut Tolonen on ollut vuosien varrella monessa mukana. Muusikko on ollut perustamassa Tasavallan Presidenttiä sekä vaikuttanut niin Wigwamissa, Jukka Tolonen Bandissa, Bill’s Boogie Bandissa, Piirpaukessa kuin tehnyt yhteistyötä muun muassa kitaristi Christian Sievertin ja lyömäsoittaja-laulaja Gilberto Moreiran kanssa.

Rauli ”Badding” Somerjoen ”Paratiisi”-kappaleen ikoninen kitarasoolo lukeutunee yhdeksi suurelle yleisölle tutuimmista Tolosen suorituksista.

Tolonen on tehnyt mittavan uran myös sooloartistina ja kitaristin ensimmäinen sooloalbumi Tolonen! lukeutuu suomalaisen rockin ja progressiivisen rockin merkkipaalujen joukkoon.

Muusikon elämään on mahtunut rajujakin käänteitä. Kitaristi tuomittiin 5. toukokuuta 2008 kahdeksi vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä ja huumausainerikoksesta. Vankilasta vapauduttuaan Tolonen ilmoitti lopettaneensa kitaransoiton sormien nivelrikon vuoksi ja keskittyvänsä jatkossa pianoon ja bassokitaraan.

Alla videomuotoisia otteita Tolosen uran varrelta.

Jukka Tolonen Quartet: Ramblin´ Yle Areenasta.

Jukka Tolonen Band: Carnival Yle Areenasta.

Lisää luettavaa