”Kolmannes kaikesta metallimusiikista olisi jäänyt tekemättä ilman hänen vaikutustaan” – Sabaton-solisti listaa 10 käänteentekevää levyä

Joakim Brodén kertoo, mitkä pitkäsoitot ovat toimineet hänen elämänsä soundtrackinaan.

Louder-lehti tiedusteli Sabaton-yhtyeen laulaja Joakim Brodénilta tämän suosikkilevyjä, joiden parissa tämä on kasvanut ja jotka ovat muokanneet hänen käsitystään heavy metalista. Brodén nimeää Twisted Sisterin Stay Hungryn (1984) levyksi, joka teki hänestä hevidiggarin ja ykköspallille hän nostaa Iron Maidenin The Number Of The Beastin (1982).

”Ne biisit. Bändin uudelleensyntymä. Levy, joka määrittelee kokonaisen genren. Mitä muutakaan siitä voi sanoa? Puhdasta energiaa musiikin muodossa, oli kyse sitten kitaroinnista tai laulusta. He eivät koskaan seisoneet paikoillaan vaan koko ajan tapahtuu jotain. He onnistuivat liittämään punkin energian heavy metaliin ilman että kadottivat sen, mikä tekee metallista hienoa”, Brodén perustelee.

Laulajan listalta löytyy lisäksi Blind Guardiania, Judas Priestia, Acceptia, Black Sabbathia ja Rainbow’ta eli ei mitään järin yllättäviä valintoja.  ja nostaa hattua myös maanmiehelleen Yngwie J. Malmsteenille.

”Monet pitävät Malmsteenia menneen talven lumena, mutta ei sovi unohtaa, mitä hän toi pöytään tällä levyllä [Rising Force, 1984]. Hänellä oli äärimmäisen iso vaikutus. Mielestäni kolmannes kaikesta metallimusiikista olisi jäänyt tekemättä ilman hänen vaikutustaan. Olisiko meillä esimerkiksi Dragonforcea ilman häntä? Sanoisin ei.”

Yksi kummajainen Brodénin listalta kuitenkin löytyy kaiken perinteisen heavy metalin keskeltä, nimittäin Sladen The Amazing Kamikaze Syndrome vuodelta 1983.

”Se oli ensimmäinen levyni. Muistan vanhemman serkkuni esitelleen minulle paljon musiikkia ja muistan rummut ja laulut My Oh My -kappaleessa. Monipuolinen bändi, joka saattoi tehdä diskoa ja myös tällaista rock ’n’ rollia. En sanoisi heitä heavy metaliksi, mutta he olivat siihen aikaan aika raskasta”, Brodén hehkuttaa.

”He ovat yksi niistä yhtyeistä, joilla on ollut isompi vaikutus muusikkoihin kuin faneihin, jotka eivät muista mitään muuta kuin joululaulut! Mutta heillä on paljon hienoja biisejä.”

Alla Brodénin valitsemat 10 merkittävintä levyä paremmuusjärjestyksessä. Tarkemmat levykohtaiset perustelut löydät täältä.

10. Twisted Sister – Stay Hungry
9. Rainbow – Rising
8. Black Sabbath – Heaven And Hell
7. Accept – Metal Heart
6. U.D.O. – Faceless World
5. Slade – The Amazing Kamikaze Syndrome
4. Judas Priest – Painkiller
3. Yngwie J. Malmsteen – Rising Force
2. Blind Guardian – Imaginations From The Other Side
1. Iron Maiden – The Number Of The Beast