Kotimaisen jazz-instituution hätähuuto: UMO on ajautunut pahoihin taloudellisiin vaikeuksiin, kerää tukea joukkorahoituksella

8.5.2018 16:00

Uuden musiikin orkesteri UMO on kotimaisen jazzin perinteikäs kivijalka, vuonna 1975 perustettu ammattilaisorkesteri, joka järjestää vuosittain satakunta konserttia ja esiintyy tänä vuonna muun muassa Lauri Porran, Nicole Willisin ja Paperi T:n kanssa. Kansainvälisestikin ansioitunut yhtye on ollut himoittu ja kunnioitettu työpaikka maamme ykkösrivin jazzmuusikoille – mutta nyt bändi kertoo, että sen elinedellytykset ovat hupenemassa.

Mesenaatti-sivustolla on pistetty pystyyn Kauan eläköön UMO! -joukkorahoituskampanja, jossa kunnianhimoisena tavoitteena on kerätä syksyyn mennessä 100 000 euroa orkesterin taloudellisen tilanteen pelastamiseksi. Yhtye kertoo ajautuneensa poliittisten päätösten sekä musiikkibisneksen mullistusten keskellä ahtaalle.

”UMOn taloudellinen tilanne on ollut jo pitkään haastava. Haasteiden taustalla ovat muun muassa valtionosuusjärjestelmään tehdyt leikkaukset, joilla on ollut merkittävä vaikutus orkesterin saamaan julkiseen tukeen. Lisäksi taustalla on koko musiikkialaa koskettava tekijänoikeusmurros – aiemmin tallennuskorvaukset olivat merkittävä osuus UMOn rahoituksesta”, Mesenaatti-sivulla lukee.

UMOn toimitusjohtaja Eeva Pirkkala kuvailee sivustolla tilannetta näin: ”Olemme tilanteessa, jossa organisaatiolla ei ole varaa maksaa kuin kiinteät kulut, eikä rahaa riitä toiminnan ja sisältöjen pyörittämiseen puhumattakaan uuden sävellysmateriaalin tilaamisesta. Pienellä lisärahoituksella saisimme UMOn hyvin toimivasta koneistosta loistavan ja varmistaisimme taiteellisen tason ja muun muassa uuden musiikin määrän ohjelmistossamme.”

Keräyksen minimitavoite 20 000 euroa pitäisi orkesterin tilanteen turvattuna tämän vuoden osalta, ja 100 000 euron potti huolehtisi myös kahdesta seuraavasta vuodesta.

Keräyksen lisäksi järjestetään 29. lokakuuta Helsingin Finlandia-talolla Kauan eläköön UMO! -tukikonsertti, jossa yhtyeen solisteina vierailevat muun muassa Paleface, Anna Puu, Sami Saari, Jimi Tenor, Sami Pitkämö, Aija Puurtinen, Higher Ground Vocals, Jukka Perko, Teemu Viinikainen ja Jukka Eskola. Konserttiliput ovat myynnissä myös Ticketmasterissa alkaen hintaan 25 euroa.

Onnea matkaan UMOlle, toivottavasti tilanne paranee. Vaikeaa näyttää olevan kulttuurialalla kautta linjan.

Lisää luettavaa