Kotimaisen punkbändin albumin nimi oli levy-yhtiöjätille liikaa – ei suostunut jakelemaan levyä

Kata Laakso ja Miro Palokallio.

Miro Palokallio on toteuttamassa melkoista suunnanmuutosta. Palokallion edellinen yhtye Sallan ja Miron matka maailman ympäri oli täysin radiokelpoinen popyhtye, joka oli jo suuremman suosion syrjässä kiinni kunnes lopetti toimintansa viime vuoden lopussa.

Palokalliolla on nyt useampikin rauta tulessa, mutta kummallinen punkbändi Brian & Helvetin peruna on erityisen huomionarvoinen tapaus. Kokoonpano on kuin Sallan ja Miron matka maailman ympäri -yhtyeen luonnevikainen pikkuveli, joka on suljettu lapsena kellariin ja karannut vasta nyt ihmisten ilmoille.

Miron ja laulaja-kitaristi-kazoonsoittaja Kata Laakson muodostaman yhtyeen repertuaariin kuuluu muun muassa sellaisia kappaleita kuin Sakkolihaa, Pannaan tai painu vittuun ja Haluan saada turpaan. Bändi julkaisee debyyttilevynsä 26.10.

Vaan hieman ennen julkaisua tuli mutkia matkaan. Levyn nimeksi on keksitty Rantalomalle Syyriaan, ja siinä kohtaa albumin jakelijaksi kaavailtu Warner Music pisti jarrut pohjaan. Nimi tulee vaihtaa tai levyä ei jaella, kuului Warnerin viesti.

”Suomen Musiikin jakelu menee yleensä Warnerin kautta, ja niin piti olla nytkin. Albumi oli jo syötetty heidän järjestelmäänsä”, Palokallio kertoo.

”Tällä viikolla sieltä tuli pyyntö albumin nimen vaihtamisesta, koska ’tilanne Syyriassa on nyt niin järkyttävä’. Emme siihen tietenkään suostuneet, vaan kirjoitin selkeät perustelut nimen säilyttämiselle ja Hynnisen Kari (Suomen Musiikki) yritti käydä puhumassa heille järkeä. Ei auttanut, mutta onneksi Karilla on asenne kohdillaan ja hän hoitaa jakelun nyt jotain muuta kautta.”

Raflaava otsikko lienee saanut innoitusta Dead Kennedysin kuuluisasta Holiday in Cambodiasta. Tarkalleen ottaen nimi on peräisin albumin Toivon sulle -kappaleesta, jossa toinen säkeistö alkaa: ”Jos sä haluut rantalomalle Syyriaan, en voi kuin kannustaa ja liput kustantaa”.

”Syyriassa on ollut järkyttävä tilanne viisi ja puoli vuotta. Biisissä, josta toi lyriikkapätkä on, toivotaan toiselle väkivaltaista kuolemaa. Teksti on siis nyt osuvampi kuin koskaan”, Palokallio sanoo.

”On mielestäni tekopyhä ajatus, että tuo olisi ollut hauska läppä vielä vaikkapa kesällä mutta nyt tilanteen kärjistyttyä ei. Brian & Helvetin perunan arvomaailmaan ei sovi itsesensuuri tai sensuurin salliminen ylipäätään. Ei tämä kauhean herkille tyypeille suunnattua musiikkia ole muutenkaan.”

Warnerin edustajat eivät ole toistaiseksi vastanneet yhteydenottopyyntöön aiheesta.