Kun yksi kappale muuttaa kaiken: heavy metal -pioneeri kiittelee Metallicaa taloudellisen tilanteensa pelastamisesta

Metallica Loadin aikaan ysärillä.

Budgie-rumpali Ray Phillips muistelee BBC:lle, kuinka Metallican päätös versioida yhtyeen Breadfan-kappaletta pelasti miehen vararikolta 90-luvulla.

Walesilaisbändi julkaisi alkuperäisen biisinsä vuoden 1973 Never Turn Your Back on a Friend -albumilla, Metallican julkaistessa oman näkemyksenä siitä ensin Eye of the Beholder -singlen b-puolena vuonna 1988 ja uudelleen kymmenen vuotta myöhemmin Garage Inc. -coverlevyllä.

”Elin tuossa vaiheessa todella synkkää vaihetta elämässäni”, mies muistelee 90-luvun puolivälin pimeitä aikoja. ”Kävelin kadulla ja ajattelin, että olisi parempi jos olisin kuollut, kunnes näin kuun luoman varjoni edessäni.” Pian tämän jälkeen ”tuhannet ja taas tuhannet punnat” löysivät tiensä miehen pankkitilille Metallican menestykseksi muodostuneen levyn myötä. Toki albumi sisälsi toisenkin Budgie-kappaleen, vuonna 1974 alunperin julkaistun Crash Course in Brain Surgeryn.

”Se on kumma juttu, en ole ikinä pitänyt meitä minään megatähtinä, mutta se alkoi kun olin 18, ja vaikka täytän seuraavaksi 70 vuotta, käymme edelleen tätä keskustelua”, mies päivittelee. ”Budgiella oli massiivinen vaikutus moniin bändeihin, kuten Metallicaan, Van Haleniin ja Megadethiin. He kaikki sanovat meidän vaikuttaneen heihin. Budgie kirjoitti hienoja biisejä, abstrakteja kappaleita elämästä. Musiikki on nykyään silkkaa roskaa… ihmiset eivät enää kirjoita tarinoista, historiasta tai politiikasta.” Breadfan ei kuitenkaan omaa sen syvempää merkitystä, sillä kuten Phillips toteaa: ”Breadfan on ihan hölynpölyä. Burke [Shelley] halusi kirjoittaa ihan vain höpöhöpö-biisin.”

Tässä vielä Budgien alkuperäisveto:

Ja Metallican versio: