Laulaja-lauluntekijä, The Band -yhtyeen mentori Ronnie Hawkins on kuollut

Hawkins nukkui pois 87-vuotiaana pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana.
30.5.2022 18:12

Laulaja-lauluntekijä ja rockabilly-legenda Ronald Cornett Hawkins, joka tunnettiin paremmin Ronnie Hawkinsina, nukkui pois sunnuntaiaamuna (29.5.), vahvisti tämän vaimo Wanda kanadalaiselle tietotoimistolle. Ontariolaisessa sairaalassa 87-vuotiaana menehtynyt Ronnie Hawkins oli kärsinyt pitkäaikaisesta sairaudesta.

Hawkins syntyi Arkansasissa ja perusti siellä opiskeluaikoinaan The Hawks -yhtyeen. 1950-luvun lopulla Hawkins siirtyi kuitenkin keikkailemaan Kanadan puolelle, jonne tämä asettui lopulta pysyvästi asumaan. Rumpali Levon Helm seurasi Hawkinsia Kanadaan, kun taas muut The Hawksin jäsenet korvattiin paikallisilla muusikoilla. Yhtyeen kokoonpanoon liittyivät tuolloin Robbie Robertson, Rick Danko, Richard Manuel ja Garth Hudson.

Vuonna 1964 muut The Hawks -jäsenet lähtivät kuitenkin erilleen Hawkinsista ja perustivat oman yhtyeen, jonka Bob Dylan pestasi taustaorkesterikseen vuoden 1966 kiertueelleen, jolle Dylan lähti ensimmäistä kertaa sähkösoittimien kanssa. Vuonna 1967 yhtye otti nimekseen The Band. Kun The Band soitti kiitospäivänä 1976 jäähyväiskeikkana mainostetun konserttinsa, josta Martin Scorsese teki The Last Waltz -konserttielokuvan, Hawkins oli yksi keikan vierailevista tähdistä.

Hawkins kirjoitti uransa aikana noin 500 kappaletta ja julkaisi yli 25 albumia. Hän keräsi urallaan myös lukuisia palkintoja saaden muun muassa oman tähden Kanadan Walk of Famelle vuonna 2002 sekä korkeimman Kanadan kansalaiselle myönnettävän kunniamerkin Order of Canadan vuonna 2014. Hänen tunnetuimpiin levytyksiinsä kuuluvat coverit Chuck Berryn Thirty Daysista, Young Jessien Mary Lousta ja Bo Diddleyn Who Do You Lovesta.

Vuonna 2002 Hawkinsilta löydettiin syöpäpesäkkeitä haimasta ja lääkärit antoivat hänelle elinaikaennusteeksi 90 päivää. Kuin ihmeen kaupalla Hawkins kuitenkin selvisi syövästä.

”Sydämeni murtui, kun kuulin, että ’The Hawk’ on lentänyt auringonlaskuun. The Bandin tarina alkoi Ronnie Hawkinsista. Hän oli mentorimme ja opetti meille tien päällä olemisen säännöt”, Robbie Robertson kirjoittaa sosiaalisessa mediassa julkaisemassaan muistokirjoituksessa.

”Hän oli paitsi hieno artisti, uskomaton esiintyjä ja bändijohtaja, mutta hänellä oli myös huumorintaju, jollaista ei muilla ole. Äärimmäisen hauska ja täysin ainutlaatuinen ihminen. Kyllä, Jumala luo hänenlaisiaan vain yhden ja hän tulee elämään ikuisesti sydämissämme”, Robertson kirjoitti sosiaalisessa mediassa Hawkinsin muistolle.

Lisää luettavaa