Lauri Porran ja Vantaan Viihdeorkesterin juhlateoksen englanninkieliseen versioon tehtiin sellainen värväys, että on pakko nostaa hattua

26.1.2024 18:23

Säveltäjä-basisti Lauri Porra sävelsi muutama vuosi sitten Vantaan Viihdeorkesterin 70-vuotiskonserttia varten maailmankaikkeuden synnystä ja tuhosta kertovan Aineen ja ajan messun. Teoksessa avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja luki omia tekstejään ja Ringa Manner tulkitsi dramaturgina toimineen Paula Vesalan sanoittamia lauluja.

Nyt Porra kertoo Facebookissa, että sävellyksestä tuli tehdä myös englanninkielinen versio. Tätä tarkoitusta varten tarvittiin myös englanninkielinen lukija. Porran mukaan hänellä oli mielessään aivan erityisesti yksi nimi, jonka kalastelu mukaan olisi saattanut osoittautua hyvinkin hankalaksi, sillä tämän kalenteri on yleensä täynnä ”Hollywood-tyyppistä toimintaa”. Noin puolen vuoden naarauksen jälkeen kuitenkin tärppäsi, ja Esko Valtaojan tekstiä lukemaan saatiin kuin saatiinkin itsensä brittikoomikko/kirjailija/tv-esiintyjä Stephen Fry.

”Legendaarinen Stephen Fry on ollut pitkään suuri idolini paitsi näyttelijänä ja lukijana, niin myös suurena humanistina ja filantrooppina”, Porra kirjoittaa. ”Minulle oli päivänselvää että Stephen olisi täydellinen lukija levylle etenkin sen lämpimän ja uteliaan inhimillisyyden puolesta mitä hän edustaa.”

Matter and Time julkaistaan 19. huhtikuuta. Ensimmäinen kappale Beginning on jo kuultavissa ja voit tarkastaa sen tuosta alta.

Lisää luettavaa