Legendaarinen reggaebasisti, Sly & Robbien Robbie Shakespeare on kuollut

Shakespeare menehtyi 8. joulukuuta 68-vuotiaana.
14.12.2021 11:12

Basisti ja tuottaja Robert ”Robbie” Shakespeare nukkui pois 8. joulukuuta. Hän oli kuollessaan 68-vuotias. Jamaica Gleanerin tietojen mukaan Shakespeare menehtyi floridalaisessa sairaalassa, jossa hänelle oli hiljattain tehty munuaisiin liittynyt leikkaus.

Jamaikalla vuonna 27. syyskuuta 1953 syntynyt Shakespeare oli yksi maailman vaikutusvaltaisimmista ja tunnustetuimmista reaggaebasisteista. Hän oli mukana The Revolutionaries- sekä The Aggrovators -sessioyhtyeissä ja perusti 1970-luvun puolivälissä rumpali Sly Dunbarin kanssa Sly & Robbie -rytmiryhmän. Shakespeare soitti 40 vuotta kestäneellä urallaan monien reggaeartistien kuten U-Royn, Peter Toshin, Bunny Wailerin, Gregory Isaacsin ja Black Uhurun kanssa. Lisäksi hän toimi tuottajana ja/tai sessiomuusikkona muun muassa Bob Dylanille, Mick Jaggerille, Jackson Brownelle, Grace Jonesille, Yoko Onolle, Cyndi Lauperille, No Doubtille ja Britney Spearsille. Sly & Robbie julkaisi myös omia albumeja.

Shakespeare palkittiin uransa aikana kahdesti Grammy-pystillä ja ehdokkuuksia hänelle kertyi 13. Vuonna 2020 Rolling Stone -lehti rankkasi Shakespearen kaikkien aikojen parhaiden basistien listalleen sijalle 17.

”Sly & Robbie kuuluvat Jamaikan mahtavimpiin muusikoihin. Tämä fantastinen tiimi vei basson ja rumpujen soiton korkeimmalle mahdolliselle tasolle tehden musiikkia itsenään sekä monien paikallisten ja kansainvälisten artistien kanssa. Robbien menetys tuntuu koko alalla niin kotona kuin ulkomailla ja häntä tullaan kaipaamaan”, Jamaikan kulttuuriministeri Olivia ”Babsy” Grange kirjoittaa.

”Kenelläkään muulla ei ollut sellaista vaikutusta reggaebasson soittoon kuin Robbie Shakespearella. Hänet tullaan aina muistamaan työstään musiikkiteollisuuden ja jamaikalaisen kulttuurin hyväksi. Levätköön hänen sielunsa rauhassa”, twiittasi vuorostaan Jamaikan pääministeri Andrew Holness.

 

Lisää luettavaa