Luukas Oja tekee kunniaa Pitkä kuuma kesä -elokuvalle – Leffasta tutut näyttelijät mukana Lootusasentoon-videolla

"Onhan se nyt tyyliin maailman siisteintä päästä rokkaamaan lempielokuvan kohtausta yhdessä elokuvan päänäyttelijöiden kanssa", sanoo laulaja-kitaristi Iita Ylönen.
31.8.2022 09:48

Perttu Lepän ohjaama Pitkä kuuma kesä on ”suomirockin syntymävuoteen” 1980 sijoittuva musiikkielokuva, joka kertoo Kalle Päätalo -yhtyeen matkasta Joensuusta Helsingin Tavastia-klubin lavalle. Vuonna 1999 ilmestynyt elokuva oli sukupolvikokemus, jota muistellaan edelleen lämmöllä. Se toimi suurena innoittajana myös Luukas Oja -yhtyeelle, jonka nimi keksittiin aikoinaan juuri elokuvasta inspiroituneena.

”’Kaks sanaa ja suomen kieltä, vähän niinku Eppu Normaali tai Pelle Miljoona’, toteaa Patu Lajuselle ja kumppaneille leffassa. Päätettiin noudattaa tuota nerokasta ideaa. Oltiin mielletty se jotenkin miesoletetun nimeksi, joten otettiin kalenteri esiin ja makusteltiin eri nimiä. Luukas soi kivasti ja jostain Jessican (Kräkin, laulaja) päähän tipahti Oja. Sanaleikki nimen sisällä vähän nauratti ja nimi päätettiin samalla istumalla”, laulaja-kitaristi Iita Ylönen kommentoi.

Nyt yhtye on tehnyt kunniaa elokuvalle esittämällä Kalle Päätalon Lootusasentoon-kappaleen, jonka Pauli Hanhiniemi ja Pasi Hiidenniemi kirjoittivat elokuvaa varten. Luukas Ojan versiolle kuvattiin myös video, jolla on mukana Pitkä kuuma kesä -elokuvasta tutut Unto Helo (Patu), Konsta Hiekkanen (Jimi Pääkallo) ja Hanna-Mari Katila (Noora).

”Katson Pitkä kuuma kesän keskimäärin kerran vuodessa eli vuorosanat ja hahmojen maneerit on varsin hyvin hallussa. Kuvauksissa oli tajuttoman hauskaa ja jokseenkin epätodellinen olo. Kun saatiin yleisö sisään, niin tuntui kun Tavastian olisi vallinnut siihen elokuvaan nidottu tunnelma. Onhan se nyt tyyliin maailman siisteintä päästä rokkaamaan lempielokuvan kohtausta yhdessä elokuvan päänäyttelijöiden kanssa”, Ylönen hehkuttaa.

Lootusasentoon on soinut Luukas Ojan matkassa niin puistoissa, keikka-autoissa, etkoilla ja jatkoilla ja kaduilla. Keikoille sen mukaan ottaminen on jännittänyt, koska alkuperäinen versio on niin loistava. Kun idea musavideon tekemisestä biisiin alkuperäistä teosta jäljitellen ja kunnioittaen syntyi, ajatusta ei voinut enää sivuuttaa.”

Luukas Oja nähdään seuraavan kerran keikalla Helsingissä 15.10. Korjaamolla. Samana päivänä ennen keikkoja Korjaamo Kino näyttää Pitkä kuuma kesä -elokuvan ilmaisnäytöksenä. Pitkä kuuma kesä on katsottavissa myös Yle Areenassa.

Lisää luettavaa