M.A. Nummiselle myönnettiin arvostettu Juha Vainio -palkinto

Vuoden sanoituksesta palkittiin puolestaan Lyyti.
27.7.2023 16:49

Juha Vainio Rahaston jakama Juha Vainio -palkinto myönnettiin tänä vuonna pitkän uran tehneelle kulttuurin moniosaajalle M.A. Nummiselle. Numminen vastaanotti palkinnon tänään torstaina Kotkan Meripäivien yhteydessä järjestetyssä palkinnonjakotilaisuudessa.

”Mauri Antero Numminen on ehtinyt luoda 60 vuodessa kulttuuriperinnön, jonka keskeinen osa koostuu lauluista ja laululyriikasta. Tunnistettavan lauluäänen lisäksi Numminen on luonut omaleimaisen tavan käyttää suomen kieltä kekseliäästi, humoristisesti, vapaasti ja svengaavasti. Nummisen kaikessa tekemisessä taidemusiikista lastenlauluihin ja jazziskelmistä undergroundiin kuuluu hänen rakkautensa suomen kielen monimuotoisuuteen. Nummisen 1960-luvun kielisosiologian opinnot ja tutkimukset stadin slangista sekä Somerniemen murteesta ovat saaneet luontevaa jatkoa elämänurasta, jossa suomen kielen vivahteet ovat olleet avainasemassa”, raati perustelee.

”En tiennyt, että raati kiinnittäisi minun sanoituksiini huomiota sen enempää kuin muukaan yleisö 60 vuoden aikana, mutta näköjään ovat kuunnelleet tarkasti tekstejä”, 83-vuotias Numminen kommentoi puolestaan Ylelle palkinnonjaon jälkeen.

Juha Vainio -palkinto, jonka summa on 6000 euroa, jaetaan vuosittain ansioituneelle suomalaiselle sanoittajalle. Aikaisemmin tunnustuspalkinnon ovat vuodesta 1991 lähtien saaneet Juice Leskinen, Hector, Vexi Salmi, Pertti Reponen, Heikki Salo, Gösta Sundqvist, Martti Syrjä, Tero Vaara, Tuomari Nurmio, Pekka Ruuska, J.Karjalainen, Anni Sinnemäki, Ismo Alanko, Jorma Toiviainen, kaksikko Mikko Alatalo ja Harri Rinne, Edu Kettunen, Pauli Hanhiniemi, Sinikka Svärd, Dave Lindholm, Maija Vilkkumaa, Mikko Kuustonen, Samuli Putro, Chrisse Johansson, Timo Kiiskinen, Pelle Miljoona, Paula Vesala, Juha Tapio, Jukka Kuoppamäki, Mikko ”Pyhimys” Kuoppala, Toni Wirtanen ja vuonna 2022 Saara Törmä. Vuonna 2020 palkintoa ei jaettu.

Kotkassa järjestetyssä tilaisuudessa jaettiin tänään myös Vuoden 2022 sanoitus -palkinto. Palkinnon sai Lyyti kappaleellaan Ennätyshelteet.

Lisää luettavaa