”Mä kuuntelen Tomppaa, kun Hanneman sooloilee ja King komppaa!” – Suomalaiskollegat nostavat peukun tasavuosia täyttävälle Slayer-keulakuvalle

Tom Araya (Slayer), Tuska Open Air 2019

Tomás Enrique Araya Díaz, jonka Slayerin fanit tuntevat paremmin nimellä Tom Araya, täyttää kuusikymmentä vuotta tänään 6. kesäkuuta. Miehen syntymäaika on siis varsin sopiva 6.6.61.

Thrash metal -legenda Slayer lopetti uransa vuoden 2019 loppupuolella, ja saattaa hyvinkin olla, että bändi tekee ”sentencedit”, eikä sen comebackia nähdä koskaan. Soundi ei kuitenkaan tee lupausta suuntaan eikä toiseen.

Kysyimme muutamilta suomalaiskollegoilta ajatuksia Arayan kuusikymppisistä.

Kaarle Viikate / Viikate: ”Mä kuuntelen Tomppaa, kun Hanneman sooloilee ja King komppaa… Niin, lauletun musiikin historian laadukkain huutaja piti soihdun roihussa uran loppuun saakka. Repentless on nimittäin selkeästi palkintokorokkeella Slayerin lauluja puntaroitaessa. Liveolosuhteissa myös välispiikit olivat jotain aivan muuta, ja esimerkkinä mainittakoon Necrophiliac Still Reigning -dvd:ltä. Eikä unohdeta sitä hymyn karetta helvetistä… Onnea, herra Araya!”

Samy Elbanna / Lost Society: ”Kun puhutaan thrash metalin ikonisimmista hahmoista, tunnistettavimmista äänistä ja legendaarisimmista sanoituksista, niin yksi ensimmäisistä, ellei se ihan ensimmäinen, nimi mikä nousee mieleen on Tom Araya. Thrash metalin yksi ”pahimmista” tyypeistä, joka silti aina veti hymy suussa stagella. Maailman siisteintä. Iloisia eläkehetkiä ja hyvää syntymäpäivää Mr. Araya!”

Tuomo Saikkonen / Mokoma: ”Tom Arayan kiljaisusta karjahdukseen kääntyvä Angel Of Deathin alkuhuuto muutti elämäni kesällä 1987. Kuuntelin isoveljen kasetilta Reign In Blood -albumin automatkalla Joutsenosta Kemiin arviolta yhdeksän kertaa. Siirryin tuon kokemuksen saattelemana hard rockista äärimetallin ikuiseksi ystäväksi. Araya myös loi esimerkin, että näinkin ”lapsellisen” musiikin äärellä voi vanheta tyylikkäästi. Kun harmaantunut yltiökarismaattinen Tom-setä tuttu virne suupielessään huutaa ”Do you wanna die!” (huomio: huutomerkki, ei kysymysmerkkiä), niin häntä tuppaa uskomaan.”

Eicca Toppinen / Apocalyptica: ””Itse asiassa vaikea uskoa, että Tom Araya täyttää vasta nyt 60, kun se on jo pitkään huokunut sellaista ikämiehen vastustamatonta auktoriteettia. Araya on kenties uskottavin laulaja metalliskenessä, ja kun mies huutaa ”I hate everyone equally” niin siinä ei jää mitään epäselväksi. Siitä huolimatta Tom on leppoisa ja mukava mies!”

Aadolf Virtanen / Diablo: ”Arayan leveä hymy ei hevillä unohdu, ja herran karisma tuntuu vain lisääntyneen iän myötä. Vähän kyllä harmittaa se, että lääkäri kielsi pään heiluttamisen jo aikoja ennen Slayerin uran päättymistä.”

Jaakko Luomanen / Lähiöbotox: ”Tom Araya, metallin kuningas, we salute you!”