Matt Sorum muistelee ensimmäistä keikkaansa Guns N’ Rosesissa valtavan yleisömeren edessä – bändin tapa valita biisit yllätti

1.11.2020 19:00

Millaista on liittyä jo valmiiksi valtavaa suosiota nauttivaan yhtyeeseen ja saada tulikaste liveyleisön edessä reilut satatuhatta katsojaa vetävällä stadionilla? Rumpali Matt Sorum tietää aiheesta kaiken oleellisen. Mies debytoi Guns N’ Rosesin jäsenenä liveolosuhteissa tammikuussa 1991 Rock in Rio -festivaaleilla Rio De Janeirossa, Brasiliassa.

”Olen toiminut vaistojeni varassa koko urani”, Sorum kertoo Rival Sons -yhtyeen rumpali Michael Mileylle Gretschin Youtube-kanavalla. ”Olen ollut tekemisissä hyvin mielenkiintoisten hahmojen kanssa, ja oppii rakastamaan heitä, mutta samaan aikaan sitä tuumailee, että ’Mitä helvettiä tuolla oikein tapahtuu?'”

”Siellä minä treenasin Guns N’ Rosesin kanssa ensimmäistä yhteistä keikkaamme varten, jonka puitteissa aion debytoida Rock in Riossa — siitä tulee esittäytymiseni maailmalle. Liityin bändiin ja aloime työstää [Use Your Illusion] levyjä, ja sitten meidät kutsuttiin pääesiintyjäksi Rock in Rioon kahdeksi illaksi. Judas Priest oli lämppärimme toisena ja Megadeth toisena iltana. Esiintyjälista oli mieletön, mutta me olimme pääesiintyjä. 140 000 katsojan stadikka, kaksi iltaa myyty loppuun. Menin paikalle, enkä ollut koskaan treenannut Axlin [Rose] kanssa. Aioimme vetää livenä 140 000 katsojan edessä ja siihen vielä televisiokatsojat päälle. Olin aivan hermona ennen show’ta. Pyörin ympäriinsä ja kyselin, että ’tietääkö kukaan illan settilistaa? Haluaisin tarkistaa settilistan.’ Sitten Slash sanoo, että he eivät käytä settilistoja. Olin että mitä? Minulla ei siis ollut tietoa mitä tuleman pitää.”

”He toimivat jokaisen keikan kohdalla niin, että Axlin tyyppi Earl Gabbidon, joka käytännössä piti Axlista huolta, tuli luokseni ja sanoi ’Aloitamme Welcome To The Junglella’ tai ’Aloitamme Nightrainilla’. Hän tuli luokseni joka ilta. Koko Use Your Illusion -rundi hoidettiin siis ilman settilistaa. Annoimme toisillemme merkkejä silmillämme tai joku aloitti jollain riffillä. Siellä sitä oltiin stadionluokan lavalla. Tuona kyseisenä iltana Rock in Riossa aloitimme keikan biisillä, jota kukaan ei ollut koskaan kuullut aiemmin, nimeltään Pretty Tied Up. Olimme juuri äänittäneet sen. Se alkoi haikalla. Muistan katsoneeni ylös ja yleisö pomppi jo innoissaan. Ajattelin, että ’Minähän soitan vasta haikkaa.’ Saatoit tuntea heidän hyppimisensä ja lava ikään kuin heilahteli. Se oli intensiivistä. Ajattelin vain, että ’Kiinnitä turvavyösi. Tästä tulee hullua.’ Ja niin siitä tulikin. Mutta se oli vain yksi huippuhetkistä — se oli vasta alkua.”

Sorum korvasi potkut saaneen Steven Adlerin vuonna 1990 ja oli mukana yhtyeen Use Your Illusion I- ja Use Your Illusion II- sekä The Spaghetti Incident -albumeilla. Miestä ei kuitenkaan kutsuttu mukaan vuonna 2016 alkaneelle paluukiertueelle.

Sorumin suhteellisen pitkän nimen omaava Double Talkin’ Jive: True Rock ’N’ Roll Stories From The Drummer Of Guns N’ Roses, The Cult, And Velvet Revolver -elämäkerta, joka oli alunperin tarkoitus julkaista tänä keväänä, ilmestyy näillä näkymin ensi vuonna.

Lisää luettavaa