Maynard James Keenan myöntää, että Toolin hidas työskentelytahti turhauttaa – ”Mutta se on heidän prosessinsa ja sitä täytyy kunnioittaa”

Hidas tahti antaa kuitenkin laulajalle vapauden ja taikaa toteuttaa omia projektejaan.
31.8.2022 13:06

Tool-laulaja Maynard James Keenan istahti hiljattain tuottaja Rick Beaton haastateltavaksi. Pitkän juttutuokion aikana Beato muun muassa kysyi Keenanilta, eikö tätä haittaa yhtään se, että bändin julkaisutahti on jatkuvasti hidastunut. Viimeisimmän Fear Inoculum -albumin (2019) ja sitä edeltäneen 10,000 Days -levyn välillä vierähti 13 vuotta ja 10,000 Daysin ja sitä edeltäneen Lateralus-levyn välilläkin meni viisi vuotta.

”[Muilla] vain kestää hieman kauemmin prosessoida informaatiota, koota sitä yhteen ja sitten esitellä minulle jotain, jonka päälle voin alkaa rakentaa”, laulaja sanoo viitaten sävellysvastuussa oleviin kitaristi Adam Jonesiin, basisti Justin Chancelloriin ja rumpali Danny Careyhin.

”Olen joskus tehnyt sen virheen, että olen yrittänyt alkaa rakentaa juttuani keskeneräisen työn päälle ja kun olen käytänyt paljon aikaa ja vaivaa tehdäkseni tämän ’jutun’, he muuttavatkin perustuksia. Yritän sisustaa taloa ja yhtäkkiä he muuttavat ovien ja ikkunoiden sijaintia ja lisäävät uuden kerroksen. Ja minun pitää alkaa sisustaminen taas alusta. Niinpä odotan, että he saavat omat osuutensa valmiiksi.”

Hyvä puoli siinä on se, etä Keenanilla on näin paljon aikaa työstää omia sivuprojektejaan kuten Pusciferia. Hän kuitenkin myöntää, ettei Toolin työskentelytapa ole ehkä paras mahdollinen.

”Joku voisi sanoa, että jätkät varmaan työskentelisivät nopeammin, jos heitä vähän piiskaisi ja patistaisi. Mutta se on heidän prosessinsa ja sitä täytyy kunnioittaa. Onhan se turhauttavaa. Olen varma, että heistä on ihan yhtä turhauttavaa, kun he antavat minulle jotain ja minä olen, että ’Valmista tuli’. ’Mutta ethän sinä käyttänyt siihen yhtään aikaa?’ Niin, olen käyttänyt koko elinikäni siihen, miten reagoin näihin juttuihin. Olen vuosikymmeniä valmistautunut kuulemaan asioita, reagoimaan niihin rehellisesti ja ammentamaan niistä.”

Kannattaa katsoa Beaton ja Maynard James Keenanin keskusteluhetki kokonaisuudessaan. 55 minuutin aikana puhutaan Toolin lisäksi muun muassa Pusciferista ja Pusciferin uudesta levystä, Maynardin työskentelytavoista yleisellä tasolla, keikkabussissa nukkumisesta ja paljon muusta mielenkiintoisesta.

Lisää luettavaa