Mikä on Iron Maidenin suosion salaisuus? – Saxon-nokkamies tietää ainakin yhden asian, joka erotti bändin muista aikalaisistaan

Vuonna 1977 Yorkshiressä, Englannissa perustettu brittihevin uuteen aaltoon lukeutunut Saxon on yksi niistä yhtyeistä, joka suuresta suosiostaan huolimatta jäi 80-luvulla Iron Maidenin jalkoihin eikä saanut uraansa yhtä kovaan nousukiitoon kuin maanmiehensä, erityisesti Amerikassa.

Saxon-nokkamies Biff Byford pohti asiaa hiljattain kanadalaisen rocktoimittaja Mitch Lafonin haastattelussa. Byfordin mukaan Iron Maidenin erotti muista sen ajan NWOBHM-yhtyeistä paitsi hyvä tuuri, myös raudanluja manageritiimi, joka on pysynyt samana pitkälti koko Iron Maidenin uran ajan.

– Heidän ympärilleen ei ollut ”jees-miehiä”, jos tiedät mitä tarkoitan. Saxonin ympärillä sen sijaan oli joitain nöyristeleviä ja mielisteleviä ”jees-miehiä” ja luulen että sen vuoksi päädyimme välillä sivupoluille kun teimme biisejä ja äänitimme niitä. Olisimme pärjänneet paremmin, jos olisimme pysyneet voittajatiimissä, jos ymmärrät mitä haen takaa, Byford tuumii.

– Menestyminen ei aina ole kiinni musiikista tai muodista tai sellaisesta. Se on vain… Heillä oli mielestäni oikea tiimi oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Ja he lähtivät Amerikkaan täysillä, siinä missä me lähdimme vähän puolitehoilla. Täytyy muistaa, että me olimme niihin aikoihin kuitenkin Euroopassa kovempi juttu. Mutta näin ne asiat vain menevät.

Saxon on parhaillaan työstämässä jatkoa vuoden 2015 Battering Ram -albumilleen. Levy tulee ennakkotietojen mukaan sisältämään Lemmy Kilmisterille omistetun kappaleen They Played Rock And Roll.