Mikä oli ensimmäinen heavy metal -bändi? Veteraanirumpali Carmine Appice kertoo näkemyksensä

5.6.2024 12:23

Monissa kirjoissa ensimmäisenä heavy metal -yhtyeenä pidetään Black Sabbathia ja genren pioneereiksi nimetään useimmiten myös muun muassa Led Zeppelin ja Deep Purple. Veteraanirumpali Carmine Appicen, joka soitti niin ikään heavy metalin syntyyn vaikuttaneissa Cactus- ja Vanilla Fudge -yhtyeissä, mielestä ensimmäinen heavy metal -yhtye tuli kuitenkin paljon myöhemmin kuin yksikään edellämainituista.

”Kaikki sellaiset bändit olivat hard rockia. Metalliliike alkoi vasta, kun kaikilla alkoi olla sellainen Metallican tyylinen sirkkelisoundi kitaroissa ja nopeita tuplabasarijuttuja kuin Larsilla (Ulrich, Metallican rumpali). Minun silmissäni kaikki se, mitä tänään tapahtuu, alkoi Metallicasta”, Appice tuumaa tuoreessa W4CY-radion haastattelussa.

”Voin olla väärässäkin, mutta mielestäni kaikki sitä ennen tullut – Black Sabbath mukaan lukien – oli hard rockia. Minulle Sabbath oli kuin Birminghamista tullut Led Zeppelin. Soitimme Cactuksen kanssa keikkoja Sabbathin kanssa kun he aloittelivat. Me olimme blues rockia ja niin olivat hekin. Paranoid kuulosti minulle jo silloin (Led Zeppelinin) Communication Breakdown -tyyliseltä jutulta. Kyllähän heidän soundiinsa tuli ajan myötä painoa ja tanakkuutta, mutta ei heillä vieläkään ollut sitä sirkkelisoundia. Kaikki sanovat Sabbathia heviksi – he olivat raskasta hard rockia.”

Lisää luettavaa