Mikä oli Rushin pitkän iän salaisuus? Geddy Lee kertoo näkemyksensä – ”Ymmärrän nyt, miten ainutlaatuista se oli”

Ystävyys, huumori ja yhteinen näkemys bändin suunnasta ovat Leen mukaan tärkeimmät seikat.
13.6.2019 17:20

Progeyhtye Rush syntyi Willowdalessa, Torontossa vuonna 1968. Vuonna 1974 rumpali-sanoittaja Neil Peart liittyi mukaan laulaja-basisti Geddy Leen ja kitaristi Alex Lifesonin voimatrioon ja tässä muodossa bändi operoikin aina vuoden 2015 R40-kiertueeseen saakka, jonka jälkeen Peart ilmoitti jäävänsä eläkkeelle.

BBC:n Radio 6:n Need To Know Bassist -ohjelmassa (video artikkelin lopussa) vierailleelta Geddy Leeltä kysyttiin, mikä oli yhtyeen pitkän iän salaisuus ja miten kokoonpano pysyi samana kunnioitettavat 40 vuotta. Leen mukaan syyt ovat lopulta varsin yksinkertaiset.

”Alex, Neil ja minä olemme mukavia kanadalaispoikia ja tulemme toimeen todella, todella hyvin. Pyytelemme paljon anteeksi, kuten teillä briteillä on tapana. Olemme kavereita – tai meistä tuli kavereita. Kaikki ne vuodet tien päällä sitoivat meidät sellaiseen ystävyyteen, jota harvemmin rockbändeillä näkee. Silloin en tajunnut sitä, mutta ymmärrän nyt, miten ainutlaatuista se oli. Se sai meidät välittämään toisistamme yli 40 vuoden ajan ja piti meidät yhdessä”, Lee pohtii.

”Toki mukana oli myös tietty määrä piikittelyä, jota jokainen bändi harrastaa ja antaa ryhmän huumorille sen oman leiman. Se on oikeasti pelastava voima, on aina ollut meidän kolmen välillä. Toki se on myös fakta, ettemme juurikaan riidelleet bändin suunnasta. Musiikillisesti olimme aina hyvin ’kaikki yhden ja yksi kaikkien puolesta’ -linjalla.”

Juuri kirjan bassokitaran historiasta ja basisteista julkaisseelta Leeltä tiedusteltiin myös tämän tulevaisuuden suunnitelmista. Rush-fanien harmiksi Lee vahvisti sen, mitä on pelättykin sitten bändin viimeisen kiertueen.

”En vielä tiedä mitä teen seuraavaksi. Rush lopetti keikkailun 2015 ja vaikka olemmekin yhä ystäviä, suunnitelmissa ei ole tehdä enää mitään bändiin liittyvää. Alex on tehnyt vierailuja siellä täällä ja siitä hän pitää. Minä tein tämän kirjan, jota nyt häpeilemättömästi mainostan matkustaen ympäri maailmaa”, Lee toteaa.

”Kun tämä on ohi ja pöly laskeutunut, menen kotiin ja katson niitä satoja bassoja, jotka tuijottavat minua syyttävästi silmiin ja yritän keksiä, mikä seuraava askeleeni on.”

Pientä lohtua Rush-faneille on sentään tiedossa 21. elokuuta, jolloin valituissa leffateattereissa ympäri maan koetaan Rush: Cinema Strangiato -spektaakkeli, jossa nähdään parhaita paloja R40-kiertueelta niin keikoilta, soundcheckeistä kuin takahuoneesta. Mukaan on heitetty myös haastatteluja muun muassa Geddy Leeltä, tuottaja Nick Raskulineczilta ja nimekkäiltä Rush-faneilta kuten Billy Corganilta, Taylor Hawkinsilta ja Tom Morellolta.

Tätä kirjoittaessa ei tosin vielä ole tietoa, nähdäänkö Cinema Strangiato mahdollisesti myös Suomessa, mutta mukana olevien teatterien lista ilmoitetaan Billboardin mukaan 20. kesäkuuta, jolloin liputkin tulevat myyntiin. Tarkempia tietoja löytyy täältä.

Lisää luettavaa