Rush-basisti paljastaa, ettei tiennyt yhtyeen edellisen keikan jäävän myös sen viimeiseksi: ”Kaipaan Rushissa soittamista”

Kuva: Roberta Baker

Rushin basisti-laulaja Geddy Lee on muistellut aikojaan kanadalaisen progerock-suuruuden keulilla The Guardianin hiljattain julkaisemassa haastattelussa. Mieheltä kysyttiin jutustelun yhteydessä muun muassa sitä, tiesikö hän yhtyeen elokuun 1. päivä vuonna 2015 Los Angelesin Forumilla heittämän R40-kiertueen päätöskeikan jäävän todellakin sen viimeiseksi.

”En sataprosenttisen varmasti”, Lee vastaa. ”Neil [Peart] oli asiasta täysin varma ja soitti kuin keikka olisi hänen viimeisensä. Sen takia hän poistui rumpujalustalta ja tuli halaamaan meitä lavalle, vaikka oli vannonut ettei ikinä tekisi sellaista. Minussa taisi olla tuolloin vähän optimistin vikaa. Mutta ei. Luulisin Alexin [Lifeson] hyväksyneen sen lopulta paremmin. Ajattelen meidän olleen tuona iltana todella kovassa iskussa, vaikka sitä onkin vaikea sanoa, sillä olin täysin tunteiden vallassa viimeiset 20 minuuttia. Se oli ensimmäinen kerta, kun takeltelin mikrofonin varressa. Joten luulisin osan minusta tienneen.”

Lee kertoo ikävöivänsä edelleen Rushissa soittamista: ”En kaipaa Rushin kanssa matkustamista. Kaipaan lavalla olemista noiden kavereiden kanssa, sillä se oli minulle suuri kunnia. Olen varma, että soitan vielä livenä jonakin päivänä, mutta se ei kuitenkaan tule yltämään samaan intensiteettiin kolmetuntisen Rush-konsertin kanssa – se haaste vei minut äärirajoille ja se on harvinaista herkkua tässä elämässä.”

Rush on levännyt laakereillaan Peartin vetäydyttyä eläkkeelle kyseisen jäähyväiskeikan jälkeen.