Mikä on Radioheadin masentavin kappale? Eräs tosifani selvitti asian kehittämällään surullisuus-kaaviolla

Radiohead on yhtye, jonka musiikki tunnetaan hyvin surullisena ja suorastaan masentavana. Karma Police, Creep, High And Dry, Let Down, Give Up The Ghost… Lista jatkuu ja jatkuu.

Yhtyeen pitkäaikainen fani, talous- ja tilastotieteitä opiskellut Charlie Thompson päätti selvittää, mikä on yhtyeen masentavin kappale ja kehitti sen laskemiseksi matemaattisen kaavan, jossa otetaan huomioon kappaleen musiikin sekä sanoitusten surullisuus. Näiden määrittelyssä Thompson käytti hyväkseen Spotifyn ja lyriikkapalvelu Geniusin ohjelmointirajapintoja (API) ja niiden kautta saatuihin analyyseihin ja tilastoihin.

Thompson laski ensin sävellykseltään surullisimmalta kuulostavat kappaleet Spotifyn ”tunnearvo”-analyysin mukaan. Spotifyn analyysin mukaan We Suck Young Blood ja True Love Waits ovat kaikkein surullisimmat kappaleet. Seuraavaksi Thompson tutki Radioheadin sanoituksia Geniusin tilastojen pohjalta ja määritteli, miten usein negatiivissävytteisiä sanoja teksteissä esiintyi. Sanoitusten puolesta masentavimmaksi kappaleeksi nousi High And Dry. Lopuksi Thompson kehitti Alakuloisuusindeksin, joka ottaa huomioon myös sanojen ja musiikin suhteen toisiinsa – eli kuinka paljon sanoja kappaleen aikana yhteensä lauletaan.

Tämän nerokkaan kaavan perusteella Radioheadin surullisin kappale on True Love Waits. Toiseksi masentavammaksi Alakuloisuusindeksi määritteli kappaleen Give Up The Ghostin ja kolmanneksi Motion Picture Soundtrackin.

Että nyt on sitten sekin tieteellisesti todistettu! Mikäli Thompsonin tilastovelhoilu kiinnostaa, voit lukea hänen blogistaan koko systeemin kulun askel askeleelta. Blogista löytyy muun muassa levykohtaiset keskiarvot, joiden mukaan yhtyeen viimeisin albumi A Moon Shaped Pool – jolta myös True Love Waits löytyy – on myös levyistä kaikkein surullisin.