”Mikäli tämä jatkuu, artistit katoavat” – Mastodon-kitaristi on hyvin huolissaan musiikkiteollisuuden nykytilasta

Mastodonin Bill Kelliher Roskildessa vuonna 2011.

Mastodon-kitaristi Bill Kelliher on esittänyt huolestuneita kannanottoja musiikkibisneksestä, ja aivan erityisesti sen rahanjaosta Let There Be Talk -podcastille. Miehen mukaan Spotifyn ja Apple Musicin kaltaisten palveluiden maksamat korvaukset soittokerroista eivät näet millään riitä elämiseen.

– Mikäli tämä jatkuu, artistit katoavat. Meillä ei ole enää varaa lähteä soittohommiin. Radiosta kuulemiesi kappaleiden taustalla on niin monta ihmistä. Voin toki puhua vain oman genreni, ja meidän työtapamme tuntevien henkilöiden puolesta.

– Mitä tulee levyntekoon… levy-yhtiö antaa rahat etumaksuna. Se toimii näin: He antavat rahat etukäteen ja sanovat, ”Tässä on 600 000:tta, teette albumin, joka tulee maksamaan 575 000:tta.” Olet tuon summan velkaa levy-yhtiölle ja he omistavat tekemäsi musiikin.

– Voisin elää vaikka tuhat vuotta, ja vaikka Spotify luukuttaisi yötä päivää, tienaisin vain parisen tonnia. En tiedä. Se on todella vähän. Ainoa tapa tienata on lähteä tien päälle ja rundata, rundata ja rundata jatkuvasti.

Toisaalta kiertäminenkin on miehen mukaan muuttunut turhan kalliiksi puuhaksi.

– Monet kyselevät, että miksi t-paitamme maksavat 50 taalaa. Noh, ihan tiedoksenne, keikkapaikat ottavat 20-30 prosenttia suoraan päältä. Joten viidenkympin paidasta me saamme kolmekymppiä. Sitten se kolmekymppiä pitää jakaa managereiden ja asianajajien kesken ja osa menee veroihin ja kaikkeen muuhun. Pelkkä kiertuebussin vuokraaminen kustantaa 60 000 dollaria kuussa. Se on naurettavaa. Kaikilla on kätensä lompakollasi kun lähdet kiertueelle.

Haastattelu on kuultavissa kokonaisuudessaan alta.