Miksi Roope Latvala erotettiin Bodomista? Alexi Laiho -kirjassa kerrotaan surullinen tarina

Roope Latvala Alexi Laiho
AOP

Children of Bodomin historiassa on riittänyt kipupisteitä, mutta yksi onnettomimmista episodeista nähtiin vuonna 2015, kun Suomen metallikentän alkuperäinen kitarasankari Roope Latvala poistui bändin kokoonpanosta. Ero ei tapahtunut mitenkään mukavissa merkeissä: Latvala on myöhemmin kertonut katkerana, miten hänen mielestään hänet hylättiin kylmästi ja vailla kunnon syytä.

Alexi Laiho on ollut merkillepantavan hiljaa tapahtumista, mutta hiljaisuus rikkoontuu viimein tulevassa, Soundin sivuiltakin tutun Petri Silaksen toimittamassa Alexi Laiho -elämäkertakirjassa Alexi Laiho: Kitara, kaaos & kontrolli. Johnny Kniga -yhtiön kustantama kirja julkaistaan 21. maaliskuuta.

Laihon näkemyksen mukaan Latvala aiheutti erottamisensa itse epäammattimaisella käytöksellä. Treenejä jäi liikaa välistä, puhelimeen ei vastattu ja studioon saavuttiin silloin kun huvitti.

”Lähtökohta on se, että meidän leirissämme pitää mokailla aika tavalla, ennen kuin asioihin reagoidaan. Mutta kun siitä tulee tapa, homma ei enää toimi. Ja vielä vähemmän toimii se, että treenejä alkaa jäädä säännöllisesti väliin”, Laiho kertoo kirjassa.

”Levyn tekeminen on sitten periaatteessa eri asia, mutta kyllä sessioistakin ekan päivän saa missata, okei. Se on ihan fine ja sen saa anteeksi, varsinkin jos viitsii vähän varoitella etukäteen. Mutta kun kaikki muut – siis tuottaja ja äänittäjä Mikko Karmila mukaan lukien – ovat olleet äänityshommissa jo viikon päivät, on ihan turha enää luimistella oven raosta sisään ja alkaa selitellä, että nyt on kuulkaa ajalle tapahtunut yllättäen jotain kummallista. Että miehessä ei ole mitään vikaa, mutta kun tunnit, viikot, minuutit ja päivät käyttäytyvät jotenkin oudosti.”

Lisäksi Laiho kertoo, ettei Latvala kyennyt enää sellaisiin soittosuorituksiin, mitä Bodomin musiikki edellyttää.

”Kun Roope sitten lopulta saapui levysessioihin, kävi äkkiä selväksi, ettei hänelle tehtyjen kitarastemmojen soittaminen suju. Siis teknisesti. Ja tästä on kyllä audio-todisteitakin, pelkästään minun sanaani ei tarvitse uskoa, jos ei halua”, Laiho kertoo.

Todella onnetonta, että vuonna 2003 alkanut bänditoveruus loppui näin happamissa merkeissä. Toivottavasti kuulemme Latvalastakin vielä musiikkimaailmassa. Hänen ajatuksiaan erosta voi lukea esimerkiksi tästä Mervi Vuorelan toimittamasta artikkelista Ylen sivuilla.